Μαμά με πονοκέφαλο: Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Τι σχέση έχει ο καιρός με τον πονοκέφαλο;

Μαργαρίτα Νικολάου
Μαμά με πονοκέφαλο: Πώς να τον αντιμετωπίσετε
Bigstock

Έχετε πονοκέφαλο τις τελευταίες ημέρες; Ίσως να οφείλεται στις αλλαγές του καιρού.

Οι αλλαγές των εποχών μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία για κάποιους όμως η ανοιξιάτικη βροχή, η πρώτη χιονόπτωση του χειμώνα ή η άφιξη του φθινοπώρου σηματοδοτούν επίσης αλλαγές στην ατμόσφαιρα που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες και έντονο πονοκέφαλο.

Η Cynthia Armand, MD, γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης, μελετά πώς οι αλλαγές των εποχών επηρεάζουν τα άτομα.

Ημικρανίες και καιρός

Υπάρχουν ορισμένες «καταστάσεις ή συνθήκες» που ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια κρίση ημικρανίας, μέσα σε αυτές και οι αλλαγές του καιρού. Σίγουρα οι αλλαγές του καιρού δεν προκαλούν σε όλους τους ανθρώπους πονοκέφαλο ή ημικρανία. Συνήθως επηρεάζονται όσοι ταλαιπωρούνται γενικότερα από κρίσεις ημικρανίας.

Η μεταβολή της βαρομετρικής πίεσης - που ονομάζεται επίσης ατμοσφαιρική πίεση - είναι ένας πιθανός εκλυτικός παράγοντας για τα άτομα με ημικρανία. Η βαρομετρική πίεση αυξομειώνεται καθώς αλλάζουν οι εποχές και αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν κρίση ημικρανίας.

«Το κεφάλι μας αποτελείται από θύλακες αέρα που ονομάζουμε ιγμόρεια. Συνήθως, αυτοί οι θύλακες αέρα βρίσκονται σε ισορροπία με την ατμοσφαιρική πίεση», αναφέρει η Cynthia Armand, MD. «Όταν υπάρχει μια αλλαγή σε αυτή την ατμοσφαιρική πίεση, δημιουργείται επίσης μια αλλαγή, κάτι σαν μετατόπιση, μεταξύ αυτού που βιώνετε στο κεφάλι σας και αυτού που συμβαίνει στον αέρα». Αυτή η απότομη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.

Παρομοίως, η αλλαγή της θερμοκρασίας, μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες πονοκεφάλων.

Φθινοπωρινές ημικρανίες / φθινοπωρινός πονοκέφαλος

Το φθινόπωρο έχουμε απότομες αλλαγές του καιρού. Από τη ζέστη περνάμε αρκετά γρήγορα στο κρύο, την ψύχρα και τις βροχές. Εκτός από τον καιρό όμως, υπάρχει και κάτι ακόμη στο φθινόπωρο που προκαλεί πονοκέφαλο : Οι μέρες μικραίνουν, το πρόγραμμα ύπνου αλλάζει και γενικότερα η νέα ρουτίνα μετά τις διακοπές μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, οπότε προσπαθήστε να κοιμάστε στην ώρα σας και να βεβαιώνεστε ότι ξεκουράζεστε αρκετά.

Ακολουθούν μερικοί χρήσιμοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε μία ημικρανία; Να ενυδατώνεστε. Στην αρχή της ημέρας, γεμίστε ένα μεγάλο μπουκάλι με νερό. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό και να φροντίζετε μέχρι το μεσημέρι να έχετε πιει τουλάχιστον το μισό.

Αποφύγετε -όποτε είναι δυνατόν- τα αλμυρά τρόφιμα και την καφεΐνη, καθώς και τα δύο τείνουν να αφυδατώνουν τον οργανισμό. Μαμάδες, μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς τον καφέ ή το ποτήρι κρασί σας! Υπολογίστε ένα επιπλέον ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι κρασί ή φλιτζάνι καφέ που πίνετε.

Τι άλλο να κάνετε; Εκτός από το να πίνετε άφθονο νερό θα πρέπει να:

  • έχετε τακτικά γεύματα
  • να κοιμάστε καλά
  • να ξεκουράζεστε
  • να ασκείστε ή να κάνετε μια βόλτα
  • να λάβετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη

Λόγοι που προκαλούν πονοκέφαλο εκτός από τον καιρό

Εκτός από την αλλαγή του καιρού όμως και της εποχής, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που εμφανίζεται ένα πονοκέφαλος ή ημικρανίες. Μερικοί από αυτούς:

  • Ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από περίοδο ή εμμηνόπαυση
  • Συμφόρηση παραρρινίων κόλπων
  • Πυρετός λόγω κρυολογήματος ή γρίπης.
  • Άγχος
  • Παθήσεις όρασης.
  • Παράλειψη γευμάτων χωρίς τακτική καθημερινή ρουτίνα.
  • Αφυδάτωση

με πληροφορίες από americanmigrainefoundation.org /

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved