Η γλυκιά κολοκύθα ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος (+ συνταγή κολοκυθόσουπας)
Η κολοκύθα δεν πρέπει να λείπει από το διατροφολόγιο των μαμάδων που θηλάζουν.
Διανύουμε τον τρίτο και τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και την εβδομάδα θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), και αν θηλάζετε θα πρέπει να γνωρίζετε γιατί θα πρέπει να έχετε μέσα στο διατροφικό σας πρόγραμμα την κολοκύθα.
Η κολοκύθα ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος
Το «γαλακτογόνο» είναι μια από τις αγαπημένες λέξεις των θηλαζουσών μαμάδων, και όχι μόνο επειδή έχει πλάκα να τη λες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, «τα γαλακτογόνα είναι συνθετικά ή φυτικά μόρια που χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν, να διατηρήσουν και να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος». Σε αυτό και αυτό το άρθρο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα γαλακτογόνα, γιατί σήμερα θα ασχοληθούμε με την πορτοκαλί κολοκύθα μιας και εμπίπτει επίσης σε αυτή τη διάσημη ομάδα τροφίμων.
Πώς οι κολοκύθες ωφελούν το μητρικό γάλα
Οι κολοκύθες έχουν αντιοξειδωτικούς και αντιβακτηριδιακούς παράγοντες που βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μαμάδων και των μωρών.
Κολοκύθα: Η τεράστια διατροφική αξία της, οι ελάχιστες θερμίδες και εύκολες συνταγές
Το έντονο πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας την κάνει μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία, όπως το β-καροτένιο, η βιταμίνη Α και το κάλιο. Επίσης είναι μια πηγή φυτικών ινών με λίγες θερμίδες.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κολοκύθας και άλλων γαλακταγωγών συσχετίζεται σημαντικά με την αύξηση του όγκου του γάλακτος.
Κολοκυθόσουπα - το τέλειο postpartum γεύμα της μαμάς που θηλάζει
Αυτή η σούπα κολοκύθας είναι η απόλυτη τροφή μετά τον τοκετό. Είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια πηγή κολλαγόνου (ιδανική για την επούλωση μετά τον τοκετό). Επιπλέον η κολοκύθα μαζί με τη γλυκοπατάτα είναι εξαιρετικοί σύνθετοι υδατάνθρακες και σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ο κουρκουμάς (που βοηθά στην τόνωση της μήτρας να επιστρέψει στο μέγεθος πριν από την εγκυμοσύνη) είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που είναι ιδανικό για την επούλωση μετά τον τοκετό.
Χυμός ροδιού: Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια του θηλασμού;
Υλικά:
- 2 κούπες πορτοκαλί κολοκύθα κομμένη σε κύβους
- 1 μέτρια σε μέγεθος γλυκοπατάτα
- 2 μέτριες σε μέγεθος πατάτες
- 1 πράσο
- 2 καρότα
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 συσκευασία ζωμό κότας ή λαχανικών σε ζελέ
- λίγο τριμμένο τζίντζερ
- λίγο κουρκουμά
- χυμό από ένα πορτοκάλι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το πράσο και ανακατέψτε μέχρι να γυαλίσει.
- Έπειτα ρίξτε όλα τα λαχανικά εκτός του χυμού πορτοκαλιού.
- Ανακατέψτε.
- Μόλις τα σωτάρετε ελαφρώς, ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το ζωμό και ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά.
- Βράστε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
- Μόλις μαλακώσουν καλά, αφαιρέστε λίγο ζωμό και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε. Συμπληρώστε με το ζωμό που βγάλατε ανάλογα το πόσο πηχτή ή αραιή τη θέλετε.
- Ρίξτε έπειτα λίγο ωμό λάδι ανακατέψτε και σερβίρετε με κρέμα γάλακτος σε κάθε πιάτο και μερικά κρουτόν.