Το superfood που αξίζει να υπάρχει κάθε μέρα στο τραπέζι μας!

Γίνεται, άραγε, μία οικογένεια με τόσο διαφορετικές προτιμήσεις, να έχει κοινές διατροφικές συνήθειες;

Το superfood που αξίζει να υπάρχει κάθε μέρα στο τραπέζι μας!

Αν υπήρχε ένας… αόρατος σεφ στο σπίτι κάθε οικογένειας, θα παρατηρούσε -χωρίς δεύτερη σκέψη- πως κάθε μέλος της απολαμβάνει διαφορετικό πρωινό, έχει άλλο ωράριο για τις καθημερινές του λιγούρες και σίγουρα, τα συστατικά για το αγαπημένο του φαγητό διαφέρουν.

Και κάπου εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα: Γίνεται, άραγε, μία οικογένεια με τόσο διαφορετικές προτιμήσεις, να έχει κοινές διατροφικές συνήθειες; Η απάντηση είναι «ναι», αρκεί να υπάρχει στα ράφια της κουζίνας της μία υπερτροφή που ταιριάζει σε κάθε διατροφικό πλάνο, όλον τον χρόνο και σε κάθε περίσταση, αποτελώντας μία ποιοτική, θρεπτική και απολαυστική επιλογή. Φυσικά, μιλάμε για το Μακεδονικό Ταχίνι!

nakedoniko-taxini1.jpg

Θρεπτική αξία σε κάθε μπουκιά

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το τι σημαίνει ο όρος «υπερτροφή». Superfood, όπως αλλιώς συνηθίζουμε να το ονομάζουμε, είναι κάθε τρόφιμο πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο, που αποτελεί φυσική πηγή πρωτεΐνης, αντιοξειδωτικών και καλών λιπαρών και έχει σκοπό να καλύπτει βασικές ανάγκες του οργανισμού μας και να κάνει την καθημερινότητά μας καλύτερη. Ό,τι ακριβώς είναι δηλαδή και το Μακεδονικό Ταχίνι.

Όσο λοιπόν και να διαφέρουμε σαν οικογένεια, η αλήθεια είναι πως όταν «έρχεται» η ώρα για Μακεδονικό Ταχίνι, είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Διότι πέρα από την υψηλή διατροφική του αξία, είναι το μόνο που παράγεται με τις ίδιες παραδοσιακές διαδικασίες εδώ και 100 χρόνια, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών.

Συγκεκριμένα, το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που διαλέγεται προσεκτικά, ξεπλένεται μεθοδικά, καβουρδίζεται ομοιόμορφα και αλέθεται σε φυσική πέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία, ο σπόρος δεν «τραυματίζεται» και αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα αρώματά του και η πλούσια γεύση του, αποτελώντας, μέχρι και σήμερα, μία οικογενειακή συνήθεια με ποιότητα.

nakedoniko-taxini2.jpg

Ένα υλικό για κάθε διατροφική επιλογή

Αυτό που μάς κάνει να θεωρούμε το Μακεδονικό Ταχίνι διατροφικό «θησαυρό», όμως, πέρα από τη μοναδική του γεύση και τη θρεπτική του αξία, είναι το γεγονός ότι ταιριάζει σε κάθε διατροφική μας επιλογή.

Εκτός, λοιπόν, από «βάση» για ένα δυναμωτικό πρωινό, εντάσσεται πανεύκολα σε πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές, κάνοντας match σε κάθε διατροφικό πλάνο, όλο τον χρόνο. Από παραδοσιακή καρυδόπιτα (που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί για βούτυρο) και muffins μέχρι τορτίγιες, το Μακεδονικό Ταχίνι, απόλυτα ενταγμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, μπορεί και καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες μικρών και μεγάλων.

Cook tip: Μπορείς να παρασκευάσεις ακόμα και το αγαπημένο σου ρόφημα espresso με βρώμη και Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο, ανακατεύοντας σε ένα μπολ ½ κούπα γιαούρτι στραγγιστό, ½ κούπα βρώμη, 2/3 της κούπας γάλα, 2 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο, 1 κ.σ. καφέ espresso, 1 κ.σ. σπόρους chia, ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου. Μεταφέρεις το μείγμα σε βαζάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και έτοιμο!

nakedoniko-taxini3.jpg

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι η αγαπημένη μας υπερτροφή, κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορεί και καλύπτει ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που προκύπτουν λόγω της απουσίας γαλακτοκομικών και κρέατος. Έτσι, χάρη σε αυτό, μπορούμε να φτιάχνουμε τις αγαπημένες νηστίσιμες συνταγές, όπως είναι το νηστίσιμο μπισκοτογλυκό με Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο ή η φάβα με Μακεδονικό Ταχίνι και καραμελωμένα κρεμμύδια. Και επειδή ξέρουμε ότι σε βάλαμε ήδη σε πειρασμό, θα σου αποκαλύψουμε αμέσως τις συνταγές.

Για το νηστίσιμο μπισκοτογλυκό, τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:

Αρχικά, σε ένα ανοξείδωτο μεταλλικό μπολ βάζεις τη μαργαρίνη και το τοποθετείς σε μία κατσαρόλα με νερό -χωρίς να εφάπτεται με το νερό- σε μέτρια φωτιά (περίπου 60 βαθμοί). Ανακατεύεις τη μαργαρίνη με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει -η γνωστή διαδικασία μπεν μαρι, την αφαιρείς από τη φωτιά, προσθέτεις τη ζάχαρη και το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο και ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια, σπας τα μπισκότα με τα χέρια μέσα στο μείγμα και ανακατεύεις με μια σπάτουλα. Βάζεις μεμβράνη σε μια φόρμα, στρώνεις ομοιόμορφα το μπισκοτογλυκό ώστε να απλωθεί σε όλη τη φόρμα, το αφήνεις στο ψυγείο μέχρι να παγώσει, το κόβεις σε κομμάτια και… Voila! Το πιο μπισκοτένιο και σοκολατένια μπισκοτογλυκό θα βρίσκεται μπροστά σου (σας) και μάλλον όχι για πολύ.

nakedoniko-taxini4.jpg

Αν από την άλλη, επειδή η οικογένεια λατρεύει και τις αλμυρές παρασκευές, μάθε πως για τη φάβα, όλα όσα χρειάζεσαι είναι:

  • 200γρ. φάβα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κολοκύθι τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σκορδόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 λεμόνι στυμμένο
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 50ml ηλιέλαιο
  • 3 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 50ml λευκό βαλσάμικο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Αφού βάλεις μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνεις το ηλιέλαιο και μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτεις το τριμμένο καρότο, το κολοκύθι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρεις τα λαχανικά και μόλις μαλακώσουν, προσθέτεις τη φάβα. Επιπλέον, προσθέτεις νερό, μέχρι να καλύψει τη φάβα, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να βράσει, ανακατεύοντας τακτικά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνεις νερό. Η φάβα θα είναι έτοιμη όταν χυλώσει, όπου και θα προσθέσεις το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά και αποσύροντας από τη φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτεις το λεμόνι και με το μπίμερ πολτοποιείς τη φάβα, μέχρι να γίνει λεία (αν δεν έχεις μπίμερ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το multi). Αφού την πολτοποιήσεις, προσθέτεις το Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό και με μία σπάτουλα ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, σε ένα τηγάνι βάζεις λίγο ηλιέλαιο και το αφήνεις να κάψει καλά, προσθέτεις τα κρεμμύδια και ανακατεύεις καλά για να μην καούν. Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσεις λίγο λάδι ακόμα, μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο καφέ χρώμα. Μόλις μαλακώσουν, τους ρίχνεις τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Σβήνεις με λευκό βαλσάμικο και προσθέτεις νερό, μέχρι να καλύψει τα κρεμμύδια. Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας καλά για να μην κολλήσουν και… έτοιμο!

nakedoniko-taxini5.jpg

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το Μακεδονικό Ταχίνι είναι η αγαπημένη μας οικογενειακή διατροφική συνήθεια ή αλλιώς το… υπέρ στην υπερτροφή μας! Και αυτό διότι μπορεί και ταιριάζει με όλα, χαρίζοντάς μας γεύση και θρεπτική αξία σε κάθε μπουκιά. Πώς, είναι δυνατόν, λοιπόν, να μην το επιλέγουμε καθημερινά;

Για να ανακαλύψετε τη διαδικασία παραγωγής, τις διαθέσιμες γεύσεις αλλά και συνταγές για όλη την οικογένεια, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα.

#MakedonikoTahini #EinaiYpertrofi​

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved