Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Συμβουλές για τη μέλλουσα μαμά
Οπως σε όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου, έτσι και στην εγκυμοσύνη, η γυμναστική έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.
Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη ενισχύει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία σας, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τους μυς, κάτι που θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα σας προετοιμάσει για τη φυσική δοκιμασία του τοκετού. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη της κύησης, ανακουφίζει από το άγχος και το στρες. Βοηθάει ακόμη να αντιμετωπίσετε ενοχλήσεις όπως η κούραση, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στην πλάτη και τα πρηξίματα.
Η συστηματική άσκηση αυξάνει τις αντοχές και σας βοηθάει να ελέγχετε περισσότερο τις αναπνοές σας, κάτι θα σας φανεί πολύ χρήσιμο την ώρα της γέννας.
Το κολύμπι είναι μίας μορφής εξαιρετική άσκηση γιατί γυμνάζει ταυτόχρονα μυικές ομάδες όλου του σώματος, τόσο του άνω όσο και του κάτω κορμού. Βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα, τονώνει τους μυς και αυξάνει τη δύναμη. Είναι η πιο αντικραδασμική άσκηση χάρη στο νερό, σε βοηθάει να μην αισθάνεσαι το βάρος της κύησης, ενώ η πιθανότητα τραυματισμού είναι μηδαμινή.
Θα πρέπει να αποφύγετε σπορ που έχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού, όπως σκι, μπάσκετ, βόλεϊ και δραστηριότητες που απαιτούν στροφική κίνηση της μέσης ή βαθειές κάμψεις των γονάτων.
Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, ο οποίος μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες οδηγίες με βάση το ιατρικό σας ιστορικό.
Να θυμάστε σε κάθε περίπτωση:
Μη γυμνάζεστε σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
Φοράτε άνετα ρούχα και κατάληλα αθλητικά παπούτσια που να απορροφούν τους κραδασμούς.
Σταματήστε αμέσως αν αισθανθείτε αδιαθεσία, ζαλάδα ή δείτε αιμορραγία και ενημερώστε το γιατρό σας.
Όταν τελειώσετε την άσκηση, καλό είναι να μη σηκωθείτε αμέσως αλλά να παραμείνετε ξαπλωμένη στο πλάι, στο αριστερό σας πλευρό για περίπου 15 λεπτά.