Δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες: Πόσο αποτελεσματική είναι;
Οι δίαιτες που αποκλείουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Είναι όμως και αποτελεσματικές;
Ο λόγος, που όσοι ακολουθούν δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα, σε υδατάνθρακες, χάνουν συχνά, βάρος και, κάποιες φορές, έχουν βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου του αίματος και στην πίεση του αίματος είναι ότι, κατ' ουσίαν, "αρρωσταίνουν", από τη δίαιτα.
Ο John McDougall, μέλος της συμβουλευτικής Επιτροπής Ιατρών, για Υπεύθυνη Συνταγογράφηση, εξηγεί ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων, μπορεί να οδηγήσουν, σε αλλαγή του μεταβολισμού, όπως συμβαίνει, κατά τη διάρκεια σοβαρών ασθενειών και να προκαλέσουν κόπωση, ναυτία και απώλεια όρεξης.
Οι διατροφολόγοι και οι ειδικοί της ιατρικής συνεχίζουν να συζητούν τις επιδράσεις της δίαιτας, στην υγεία, αναφέροντας, πολλές αποδείξεις ότι άτομα με διατροφή, υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδρογονάνθρακες, απειλούνται, από αρτηριοσκλήρυνση, καρδιακή προσβολή, καρκίνο του εντέρου και νεφροπάθεια.
Οι έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι ακόμα και ένα μόνο γεύμα, με πολλά λιπαρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, αμέσως μετά το γεύμα. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να τρώνε τροφές, που προωθούν και το ιδανικό βάρος και την υγεία.
Δηλαδή, να ακολουθούν δίαιτες, με περιεκτικότητα υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά. Για παράδειγμα, τα άτομα, που τρέφονται περισσότερο με ρύζι, πλούσιο σε υδρογονάνθρακες και με λαχανικά, στην Ασία, δε διατρέχουν σχεδόν κανένα κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη ή διαφόρων μορφών καρκίνου.
Πηγή: www.kepka.org