Θηλασμός & μαστίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Ποια τα αίτια, ποια τα συμπτώματα και ποιοι οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης;

Η μαστίτιδα είναι μία φλεγμονή του μαστού, αρκετά συνήθης στις θηλάζουσες μητέρες. Εμφανίζεται συνήθως τους τρεις πρώτους μήνες του θηλασμού και είναι ίσως η συνηθέστερη αιτία διακοπής του θηλασμού.

Αίτια

Όπως έχει αναφέρει και ο μαιευτήρας χειρούργος γυναικολόγος Μενέλαος Λιγνός σε παλαιότερο άρθρο, η γενεσιουργός αιτία της μαστίτιδας είναι η απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων, δηλαδή των λεπτών σωλήνων οι οποίοι μεταφέρουν το γάλα από τους λοβούς του μαστικού αδένα στη θηλή. Η απόφραξη αυτή γίνεται από το γάλα που "πήζει" εντός των σωλήνων αυτών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μαστίτιδας μπορεί να ποικίλουν. Μεταξύ των πιο συνηθισμένως είναι:

  • ερεθισμός και ξηρότητα στο δέρμα του στήθους και στη θηλή
  • κόπωση
  • πόνος στο στήθος
  • πυρετός
  • ρίγη
  • απόστημα

Πρόληψη & αντιμετώπιση

Μην σταματήσετε αμέσως τον θηλασμό, όσο οδυνηρή και αν είναι η διαδικασία. Είναι σημαντικό να μην μένει το μητρικό γάλα μέσα στο στήθος, καθώς αυτό είναι που φράζει τους αγωγούς και επιδεινώνει το πρόβλημα. Εάν ωστόσο υπάρχει απόστημα, ο θηλασμός καλό είναι να αποφεύγεται από το συγκεκριμένο στήθος.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εκείνος θα κρίνει εάν πρέπει να σας χορηγηθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή. Μπορείτε να μειώσετε τον πόνο κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η καλύτερη αντιμετώπιση, είναι η πρόληψη. Αποφύγετε στηθόδεσμους με μπανέλα ή που πιέζουν το στήθος. Θηλάζετε συχνά και κάθε φορά μετά τον θηλασμό, αφήστε μία με δυο σταγόνες να τρέξουν και απλώστε τις στη θηλή σας.

Επίσης είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό και να τρέφεστε σωστά καθώς η κακή διατροφή μπορεί να μειώσει τη ροή του γάλακτος. Τέλος, βρείτε την στάση του θηλασμού που βολεύει εσάς και το μωρό σας περισσότερο, ώστε το μωρό να τρέφεται σωστά και επαρκώς και η όλη διαδικασία να μην σας καταπονεί.

Πηγή πληροφοριών: webmed.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved