Καρκίνος του Μαστού: Πρόληψη με μαγνητική τομογραφία

Μαγνητική Τομογραφία Μαστών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε από τον Ιωάννη Ν. Παπαδογιαννάκη, Γυναικολόγο- Χειρουργό Μαστού.

Αποτελεί γεγονός ότι η μαγνητική τομογραφία έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια στον τομέα της απεικόνισης του μαστού και της ασυμπτωματικής διάγνωσης (check-up) με πλήθος επιστημονικών εργασιών να τονίζουν την υπεροχή της έναντι της μαστογραφίας και του υπερήχου. Ωστόσο, θα πρέπει να σταθούμε στο για ποιές γυναίκες ενδείκνυται και στο πότε πραγματικά έχει να ωφεληθεί μια ασθενής από αυτήν.

Καταρχήν, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η μαγνητική τομογραφία είναι μια εξέταση υψηλής τεχνολογίας και παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό ευαισθησίας (90-95%). Λαμβάνει χώρα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ανάμεσα στην 7η-13η ημέρα του κύκλου, διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύεται από έκχυση ενδοφλεβίως παραμαγνητικής ουσίας έτσι ώστε να ανιχνευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τυχόν ύποπτα ευρήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος της μαγνητικής τομογραφίας υπερτερεί κατά 10-15% του συνδυασμού μαστογραφίας και υπερήχου.

Οι γυναίκες που κυρίως ωφελούνται από τη μαγνητική τομογραφία ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Σε αυτές που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου με άνω του 20% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους (είτε είναι φορείς γονιδίου BRCA, είτε έχουν ακτινοβοληθεί στο θώρακα).
  • Σε εκείνες που φέρουν ενθέματα σιλικόνης.
  • Σε αυτές στις οποίες έχει εφαρμοστεί ο συνδυασμός μαστογραφίας και υπερήχων και δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά απεικονιστικά αποτελέσματα (π.χ. σε πυκνούς μαστούς).
  • Σε εκείνες στις οποίες εντοπίζουμε επίμονο έκκριμα θηλής χωρίς αυτό να συνοδεύεται από άλλα απεικονιστικά ευρήματα.
  • Σε περιπτώσεις προεγχειρητικής σταδιοποίησης με λοβιακό καρκίνο του μαστού.
  • Σε περιπτώσεις με μετάσταση στους λεμφαδένες χωρίς να γνωρίζουμε την πρωτοπαθή εστία της νόσου.
  • Σε περιπτώσεις επανελέγχου και παρακολούθησης της νόσου (προεγχειρητική χημειοθεραπεία ή μετεγχειρητική παρακολούθηση).

Ωστόσο, το βασικό μειονέκτημα της μαγνητικής τομογραφίας είναι το γεγονός ότι δεν απεικονίζει τις μικροαποτιτανώσεις, που αποτελούν σύνηθες εύρημα των μαστογραφιών, ενώ έχει περιορισμένη χρησιμότητα στο φλεγμονώδη καρκίνο και στο DCIS (in situ πορογενές καρκίνωμα). Επίσης, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες η μαγνητική τομογραφία δεν ενδείκνυται όπως: Όταν υπάρχει αλλεργία στην παραμαγνητική ουσία, όταν η ασθενής έχει κλειστoφοβία (μπορεί να ξεπεραστεί με την χορήγηση φαρμάκου από αναισθησιολόγο), όταν υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα όπως βηματοδότης, clips, παλαιές προθέσεις ισχίου, τεχνητές βαλβίδες καρδιάς, stent αγγείων κα.

Η ένταξη της μαγνητικής τομογραφίας στη φαρέτρα της απεικόνισης του μαστού προσέφερε μεγάλες δυνατότητες στους γιατρούς και αντιστοίχως μεγάλα οφέλη στους ασθενείς, προχωρώντας την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού ένα βήμα πιο πέρα και ωφελώντας μεγάλες ομάδες του γενικού πληθυσμού που για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη χρήση της μαστογραφίας.

Ιωάννης Ν. Παπαδογιαννάκης
Γυναικολόγος- Χειρουργός Μαστού, Mob: 697 4441052
E-mail: ioannispapadogiannakis@gmail.com
https://gr.linkedin.com/in/giannis-papadogiannakis-5335a485

Ο Ιωάννης Παπαδογιαννάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Το 1993 έλαβε το Πτυχίο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με βαθμό λίαν καλώς. Αφού υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό, ειδικεύτηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και μετά εξέτισε την Υποχρεωτική του Υπηρεσία Υπαίθρου. Εν συνεχεία, ολοκλήρωσε την ειδικότητα του στη Μαιευτική Γυναικολογία στην Α’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ (Μαιευτήριο Αλεξάνδρα).

Από το 2002 ασκεί ως ελεύθερος επαγγελματίας την ειδικότητα της Μαιευτικής Γυναικολογίας. Από το 2004 έως το 2008 εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική του Μαστού στο Κέντρο Μαστού του Μαιευτηρίου Ιασώ, όπου και συνεργάζεται μέχρι σήμερα. Από το 2008 είναι Συνεργάτης Μαστολόγος και χειρουργός Μαστού στο emBIO IVF Medical Center. Από το 2017 δραστηριοποιείται και στα Χανιά, διατηρώντας ιατρείο Μαστού.

Είναι μέλος, μεταξύ άλλων, της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και της Ελληνικής Γυναικολογικής Εταιρείας Παθήσεων Μαστού ΕΓΕΠΑΜ).

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή ιατρικά συνέδρια με ανακοινώσεις και ομιλίες και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με το μαστό σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved