Εμμηνόπαυση: Τα 7 πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες
- Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
- Η συχνότητά τους
- Τι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους
Περίπου το 70 µε 80% των γυναικών αναφέρουν κάποια ενοχλητικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εµµηνόπαυσης, αλλά η ένταση και η συχνότητα τους ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα.
Εξάψεις
Είναι πιο συχνές τα δύο πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης. Πρόκειται για µια ξαφνική αίσθηση ζέστης σε διάφορα µέρη του σώµατος, ειδικά στο στήθος και το πρόσωπο, που συνήθως ακολουθεί αίσθηµα ψύχους, και διαρκεί λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης μερικές γυναίκες µπορεί κατά την έξαψη να αισθάνονται την καρδιά τους να χτυπά πιο γρήγορα.
Τι µπορεί να βοηθήσει: Συνήθως µε το πέρασµα του χρόνου οι εξάψεις µειώνονται από µόνες τους. Επίσης µπορεί να βοηθήσει σηµαντικά η λήψη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής.
Μειωµένη λίµπιντο
Οι ορµονικές µεταβολές προκαλούν συνήθως ξηρότητα στον κόλπο και µπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και την ερωτική διάθεση.
Τι µπορεί να βοηθήσει: Ειδικά προϊόντα που εξασφαλίζουν υγρότητα στον κόλπο µπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της σεξουαλικής ζωής.
Μεταπτώσεις διάθεσης
Μπορεί η γυναίκα να είναι πιο ευερέθιστη ή ευαίσθητη, να έχει πεσµένη διάθεση ή να παρουσιάσει ακόµα και συµπτώµατα κατάθλιψης (ιδιαίτερα αν έχει ιστορικό κατάθλιψης).
Τι µπορεί να βοηθήσει: Να είστε κοντά στο άτοµο που είναι σε φάση εµµηνόπαυσης και να το προτρέπετε να ασχολείται µε πράγµατα που το ευχαριστούν. Επίσης η άσκηση συντελεί στη βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας. Η επίσκεψη στον ειδικό, εφόσον τα συµπτώµατα επιµένουν, µπορεί να βοηθήσει γιατί σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί ειδική ψυχολογική υποστήριξη ή και φαρµακευτική αγωγή.
Αϋπνία
Γενικά οι διαταραχές ύπνου αν προϋπάρχουν µπορεί να επιδεινωθούν. Μπορεί όµως και να παρουσιαστούν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εµµηνόπαυσης.
Τι µπορεί να βοηθήσει: Αν τα προβλήµατα ύπνου επιµένουν, θα πρέπει να τα συζητήσετε µε τον κατάλληλο ειδικό ώστε να δοθούν οι σωστές συµβουλές, όπως π.χ. να κοιµάστε κάθε µέρα την ίδια ώρα ή να αποφεύγετε το µεσηµεριανό ύπνο. Μπορεί επίσης να χορηγηθούν σκευάσµατα που βοηθούν στην έλευση του ύπνου, π.χ. χάπια µελατονίνης ή υπναγωγά.
Οστεοπόρωση
Κατά τη διάρκεια της εµµηνόπαυσης η µείωση των οιστρογόνων µπορεί να αυξήσει την απώλεια ασβεστίου στα οστά.
Τι µπορεί να βοηθήσει: Ακόµα και πριν από την περίοδο της εµµηνόπαυσης πρέπει να γίνει µέτρηση της οστικής πυκνότητας και, εφόσον χρειάζεται, να δοθούν συµπληρώµατα διατροφής ή η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Μια διατροφή ενισχυµένη σε γαλακτοκοµικά και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταµίνη D βοηθά επίσης στην πρόληψη και αντιµετώπισή της, ενώ η θεραπεία ορµονικής υποκατάστασης µπορεί να βοηθήσει σηµαντικά στην καθυστέρηση των συµπτωµάτων εφόσον ο γιατρός το συστήνει και το ιστορικό σας το επιτρέπει.
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Η πτώση των οιστρογόνων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά την εµµηνόπαυση.
Τι µπορεί να βοηθήσει: Απαιτείται καλή συνεργασία µε τον παθολόγο ώστε να ρυθµίζονται κάποιοι αρνητικοί για την υγεία της καρδιάς παράγοντες όπως χοληστερίνη και υπέρταση. Η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών δρα επίσης προστατευτικά, ενώ και εδώ µπορεί να βοηθήσει η ορµονοθεραπεία.
Αύξηση βάρους
Κατά την εµµηνόπαυση µπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στο µεταβολισµό, που µπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, ιδιαίτερα αύξηση της περιφέρειας µέσης, µε ό,τι προβλήµατα συνεπάγεται αυτό.
Τι µπορεί να βοηθήσει: Η ισορροπηµένη διατροφή και η αποφυγή παχυντικών συνηθειών. Η άσκηση (σε µορφές που ενδείκνυνται για την ηλικία) είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρηθείτε στο ιδανικό βάρος.
Πηγή: emmino.gr