Ακράτεια μετά τον τοκετό: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προκαλεί την ακράτεια μετά τον τοκετό και τι μπορείτε να κάνετε;
Πολλές γυναίκες έχουν ακράτεια την περίοδο της εγκυμοσύνης τους και ιδιαίτερα το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο, ένα σύμπτωμα ωστόσο που μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον τοκετό. Σε κάποιες περιπτώσεις η ακράτεια δεν είναι συχνή και είναι ήπια, ενώ σε άλλες μπορεί να γίνει πραγματικά ενοχλητική.
Τι προκαλεί την ακράτεια στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό;
Κανονικά τα νεύρα, οι σύνδεσμοι και οι μύες του πυελικού εδάφους δουλεύουν μαζί για να στηρίξουν την ουροδόχο κύστη και να κρατήσουν την ουρήθρα κλειστή, ώστε να μην υπάρξει διαρροή ούρων. Η υπερβολική διάταση ή ο τραυματισμός των νεύρων, των συνδέσμων και των μυών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού μπορεί να προκαλέσει διαρροή ούρων.
Σύμφωνα με έρευνες, περισσότερες πιθανότητες ακράτειας έχουν οι γυναίκες που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, καπνίζουν, είναι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς επίσης και οι γυναίκες που γεννούν με φυσιολογικό τοκετό. Τέλος, σημασία φαίνεται να έχει και το βάρος γέννησης του μωρού, το εάν η μητέρα έχει γεννήσει και άλλα παιδιά στο παρελθόν, αλλά και παθήσεις της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης κ.α.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Σε αρκετές περιπτώσεις η ακράτεια υποχωρεί μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αυτό ωστόσο, εξαρτάται και από τον βαθμό της ακράτειας. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να έχετε συχνή επικοινωνίας με τον γιατρό σας ο οποίος και θα σας κατευθύνει για την αντιμετώπιση.
Extra tips:
- Αποφύγετε την συχνή κατανάλωση καφεΐνης.
- Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, η οποία δυσχεραίνει την ακράτεια.
- Φορέστε κάποια μικρή σερβιέτα για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.
Πηγή: babycenter.com