Ο θηλασμός ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα νεογέννητα
Ο θηλασμός μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός μωρού κατά 20 έως 30 τοις εκατό. Οι ερευνητές στο Brown, διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός θηλασμού και φόρμουλας βοηθούσε στην ανάπτυξη του βρέφους περισσότερο, απ' ό,τι δίνοντας μόνο γάλα σε σκόνη.
Η μελέτη έδειξε ότι η ομάδα γυναικών που συμμετείχε και που θήλαζε αποκλειστικά είχε την ταχύτερη ανάπτυξη της λευκής ουσίας του εγκεφάλου και από τις τρεις ομάδες. Η λευκή ουσία κρίνεται σημαντική και πρέπει να αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Τα μωρά της ομάδας που έδινε τόσο μητρικό γάλα όσο και φόρμουλα, είχαν περισσότερη ανάπτυξη λευκής ουσίας από ό, τι τα παιδιά που τρέφονταν αποκλειστικά με έτοιμο γάλα και λιγότερη από την ομάδα που έδινε μόνο μητρικό γάλα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους χωρίς ήχο οι οποίοι απεικόνιζαν τον εγκέφαλο των μωρών καθώς κοιμόντουσαν.
Μέσα από αυτή την τεχνική, της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού, παρατήρησαν την μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, του ιστού που περιέχει μακριές νευρικές ίνες και βοηθάει τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Συγκεκριμένα, μέσα από την τεχνική αυτή μπορεί κανείς να βρει τις ποσότητες μυελίνης, της λιπώδους ουσίας που καλύπτει τις νευρικές ίνες και επιταχύνει τα ηλεκτρικά σήματα που κινούνται στον εγκέφαλο.
Τι είναι η λευκή ουσία;
Όπως αναφέρει και η Wikipedia, η λευκή ουσία βρίσκεται στην εξωτερική περιοχή της φαιάς ουσίας (στον νωτιαίο μυελό) ενώ στον εγκέφαλο οι μάζες λευκής ουσίας βρίσκονται κάτω από τον φλοιό των ημισφαιρίων του. Η λευκή ουσία θεωρούταν επί μακρόν ως παθητικός ιστός. Η λευκή ουσία επηρεάζει τις λειτουργίες της μάθησης και εμπλέκεται σε δυσλειτουργίες του εγκεφάλου.
"Διαπιστώνουμε ότι η διαφορά (στην ανάπτυξη λευκής ουσίας) είναι της τάξης του 20 έως 30 τοις εκατό, συγκρίνοντας τα παιδιά που θηλάζουν και εκείνα που δεν θηλάζουν", δήλωσε ο Sean Deoni, καθηγητής Νευρολογίας. «Νομίζω ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά από τόσο νωρίς».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι την ηλικία των 2 ετών, τα μωρά που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τουλάχιστον 3 μήνες είχαν αυξημένη ανάπτυξη σε βασικά μέρη του εγκεφάλου σε σύγκριση με τα παιδιά που τρέφονταν αποκλειστικά με φόρμουλα ή ταΐζονταν με συνδυασμό σκόνης και μητρικού γάλακτος μαζί. Η επιπλέον ανάπτυξη ήταν πιο έντονη σε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, τη συναισθηματική λειτουργία και τη γνώση, έδειξε η έρευνα.
Η μελέτη εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις της διάρκειας του θηλασμού. "Θέλαμε να δούμε πόσο νωρίς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου", δήλωσε ο Deoni. «Όπως φαίνεται βρίσκονται εκεί σχεδόν αμέσως». Οι ερευνητές συνέκριναν μωρά που θηλάζανε για περισσότερο από ένα χρόνο με εκείνα που θήλαζαν λιγότερο από ένα χρόνο και διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ειδικά σε περιοχές του εγκεφάλου που ασχολούνται με την κινητική λειτουργία.
Ο Deonie επιπλέον αναφέρει, "Τα ευρήματα προστίθενται ένα σημαντικό σύνολο ερευνών που διαπιστώνει τις θετικές επιδράσεις που έχει ο θηλασμός στην υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών"
Διαβάστε όλη την έρευνα έτσι όπως δημοσιεύτηκε στο journal NeuroImage