Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθούν οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση;

Υπάρχουν ορμονικά σκευάσματα για τις εξάψεις;

Μενέλαος Λυγνός
Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθούν οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση;

Η πλειονότητα των γυναικών περιγράφουν τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση ως ένα αίσθημα αιφνίδιου και σύντομου ξεσπάσματος θερμότητας. Το αίσθημα αυτό ενδέχεται να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά συνηθέστερα εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο στήθος.

Οι εξάψεις σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται από εφίδρωση και παροδική ερυθρότητα του δέρματος, ειδικά στο πρόσωπο.Μία έξαψη ενδέχεται να διαρκέσει από 1 με 2 λεπτά, έως ακόμα και 5 λεπτά, ενώ συχνά συνοδεύεται από ταχυπαλμία και διαταραχές στη διάθεση (ταραχή). Η αποδρομή της έξαψης συνοδεύεται από αίσθημα δροσιάς.

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθούν οι εξάψεις;

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι εξάψεις εξασθενούν και εξαφανίζονται κατά κανόνα χωρίς να χρειαστεί κάποια θεραπεία. Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις αυτές είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικές για τη γυναίκα, τόσο όσον αφορά την ένταση, όσο και όσον αφορά τη συχνότητά τους, οπότε και αναζητείται η ιατρική συνδρομή.

Δια των διαθεσίμων θεραπειών για τις εξάψεις κατά κανόνα δεν επιτυγχάνεται πλήρης εξάλειψη αυτών, αλλά περιορισμός των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Τα μέτρα αντιμετώπισης των εξάψεων κατατάσσονται σχηματικά σε τρεις κατηγορίες:

  • Λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων
  • Λήψη μη φαρμακευτικών σκευασμάτων
  • Υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων στην καθημερινότητα
eksapseis stin emminopavsi

Ποια είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα, που χορηγούνται για τις εξάψεις;

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα, που χορηγούνται για τις εξάψεις και ανάλογα με τις ουσίες, που αυτά περιέχουν, κατατάσσονται σχηματικά σε δύο κατηγορίες:

  • ορμονικά
  • μη ορμονικά

Ποια είναι τα ορμονικά σκευάσματα για τις εξάψεις;

Τα ορμονικά φαρμακευτικά σκευάσματα, που χορηγούνται προς αντιμετώπιση των εξάψεων στην εμμηνόπαυση, περιέχουν κατά βάσιν οιστρογόνα. Οπότε ουσιαστικά πρόκειται για θεραπεία υποκατάστασης των ορμονών, που είτε παράγονται σε ανεπαρκείς ποσότητες, είτε δεν παράγονται καθόλου, από τις ωοθήκες της γυναίκας.

Διαθέσιμα είναι και έτερα ορμονικά σκευάσματα, που χορηγούνται στα πλαίσια τη άμβλυνσης της έντασης και μείωσης της συχνότητας των εξάψεων, περιέχοντα ουσίες, η δράση των οποίων «προσομοιάζει» τη δράση των οιστρογόνων. Οι ουσίες αυτές έχουν – όπως λέμε – «οιστρογονική» δράση.

Έχει καταγραφεί μείωση των εξάψεων μετά από χορήγηση τόσο «αμιγώς» ορμονικών σκευασμάτων, όσο και ουσιών με οιστρογονική δράση.

Εντούτοις, η χορήγηση τέτοιων ουσιών αυξάνει την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και ως εκ τούτου επεισοδίων θρομβοφλεβίτιδας, εγκεφαλικών ή εμφραγμάτων.
Πέραν τούτου οι ουσίες αυτές ενδέχεται να αλληλοεπιδράσουν με καρκινικά κύτταρα στο μαστό. Η αλληλεπίδραση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί στην αύξηση καρκινικών όγκων του μαστού.

Έτσι, οι συγκεκριμένες ουσίες δεν συνιστάται να χορηγούνται:

  • επί παρουσίας διαταραχών της ηπατικής λειτουργίας
  • επί ιστορικού θρομβώσεων, παρελθόντων εγκεφαλικών επεισοδίων ή στεφανιαίας νόσου
  • επί υποψίας καρκίνου του μαστού ή ιστορικού παρουσίας της νεοπλασίας αυτής.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι θρόμβοι είναι δυνατόν να εμφανιστούν μετά από τη χορήγηση τέτοιου είδους θεραπείας, ακόμα και αν το ιστορικό της γυναίκας είναι αρνητικό για εγκεφαλικά, στεφανιαία νόσο ή θρομβώσεις.

Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού, αν και γνωρίζουμε κάποιους παράγοντες, η παρουσία των οποίων αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής του, δεν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε με ικανοποιητική αξιοπιστία ποιες γυναίκες είναι πιθανότερο να νοσήσουν.

Συνεπώς, θα μπορούσε να ειπωθεί, ότι όλες οι γυναίκες άνω των 40 διατρέχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νεοπλασία αυτή. Για το λόγο αυτό άλλωστε και συνιστούμε τη μαστογραφία σε ετήσια βάση, προκειμένου ο εντοπισμός ενδεχομένης νόσου να γίνει σε όσο το δυνατόν πρωιμότερο στάδιο, οπότε και η θεραπεία θα είναι αποτελεσματικότερη και λιγότερο «επεμβατική».

Για όλους αυτούς τους λόγους η χορήγηση τόσο των ορμονικών σκευασμάτων, όσο και των σκευασμάτων, που περιέχουν ουσίες με οιστρογονική δράση, θα πρέπει να γίνεται, κατόπιν συναξιολόγησης των αναμενόμενων ωφελειών και των ενδεχομένων κινδύνων.

exsapseis stin emminopavsi1

Ποια είναι τα μη ορμονικά φαρμακευτικά σκευάσματα για τις εξάψεις;

Ο Αμερικανικός Οργανισμός για τη Διαχείριση των Τροφών και των Φαρμάκων (Food and Drug Administration/ FDA), έχει εγκρίνει για την αντιμετώπιση των εξάψεων στην εμμηνόπαυση τη χορήγηση κάποιων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Αν και η αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων αυτών δεν φαίνεται να είναι εφάμιλλη αυτής των ορμονικών σκευασμάτων, η χορήγησή τους είναι δυνατόν να ωφελήσει κάποιες γυναίκες, που δεν είναι συνιστάται να λάβουν ορμόνες.

Βέβαια και τα σκευάσματα αυτά δεν είναι χωρίς παρενέργειες, όπως: ναυτία, δυσκολίες στον ύπνο ή υπνηλία, αύξηση του σωματικού βάρους, ξηροστομία και σεξουαλικές διαταραχές.

Στα πλαίσια των προσπαθειών εντοπισμού φαρμακευτικών ουσιών εναλλακτικών των ορμονικών σκευασμάτων, η χορήγηση των οποίων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των εξάψεων έχουν κατά καιρούς δοκιμαστεί:

  • αντιεπιληπτικά φάρμακα
  • φάρμακα, που επιδρούν στο ουροποιητικό σύστημα (Οξυβουτυνίνη)
  • φάρμακα, που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση (Κλονιδίνη)

Πάντως, εκ των διαθεσίμων στοιχείων, η αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών στην αντιμετώπιση των εξάψεων είναι μάλλον αμφίβολη, ενώ η χορήγησή τους δεν είναι και απαλλαγμένη από παρενέργειες.

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στο υαλουρονικό οξύ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved