Ιδιοπαθής τρόμος: Τι είναι, αίτια και συμπτώματα

Photo by Pixabay
  • Τι είναι ο ιδιοπαθής τρόμος;
  • Συμπτώματα
  • Μια αναγνώστρια εξομολογείται

Τι είναι ο ιδιοπαθής τρόμος;

Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος (νευρολογική) που προκαλεί ακούσιο και ρυθμικό τρέμουλο. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, αλλά το τρέμουλο εμφανίζεται πιο συχνά στα χέρια, και το κεφάλι.

Ο ιδιοπαθής τρόμος συνήθως δεν είναι επικίνδυνη πάθηση, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο ιδιοπαθής τρόμος, δεν έχει καμία σχέση με τη νόσο του Πάρκινσον.

Ο ιδιοπαθής τρόμος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.

Συμπτώματα

  • Ο τρόμος επιδεινώνεται με την κίνηση.
  • Συνήθως το τρέμουλο εμφανίζεται πρώτα στα χέρια (επηρεάζοντας το ένα χέρι ή και τα δύο χέρια) έπειτα στο κεφάλι, στην συνέχεια στο πόδια, και πιο σπάνια στη γλώσσα και το πιγούνι.
  • Μπορεί να περιλαμβάνει μια κίνηση «ναι-ναι» ή «όχι-όχι» του κεφαλιού
  • Μπορεί να επιδεινωθεί από συναισθηματικό στρες, κόπωση, καφεΐνη ή ακραίες θερμοκρασίες.

Photo by CURVD® on Unsplash

Μια αναγνώστρια εξομολογείται

Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο ήταν η εξομολόγηση μιας αναγνώστριας, η οποία πάσχει από ιδιοπαθή τρόμο και θα ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

«Πάσχω από ιδιοπαθή τρόμο, και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία, από τα 20-21 μου. Στην αρχή ξεκίνησαν να τρέμουν τα χέρια μου, ύστερα το κεφάλι, και στη συνέχεια τα πόδια μου. Υπάρχουν μέρες που είναι πιο έντονο, και ντρέπομαι. Υπάρχουν μέρες, ή και βδομάδες ολόκληρες που δεν τρέμω καθόλου.

Αν πιω λίγο αλκοόλ σταματάει, αν κοιμάμαι σωστά ή με βλέπει καθημερινά ο ήλιος, επίσης. Υπάρχουν στιγμές που απλά τρέμω επειδή νιώθω αμήχανα. Νιώθω ότι με κοιτάνε, ακόμα κι αν δεν με κοιτάει κανείς. Θέλω να πηγαίνω να κάθομαι στο πιο σκοτεινό σημείο σε ένα μαγαζί, γιατί αν είμαι σε κεντρικό μέρος με πολύ φως, το τρέμουλο γίνεται ανυπόφορο.

Υπάρχουν πιθανότητες να το μεταδώσω και στο παιδί μου (όταν και αν κάνω). Σίγουρα δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση. Αλλά από την εμπειρία μου (έχω 7 χρόνια τον "τρόμο"), θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει φάρμακο για τον ιδιοπαθή, κι ας λένε όλοι ότι "δεν υπάρχει"!

Και αυτό είναι η ψυχολογία, αν έχεις θετικές σκέψεις, και προσπαθείς να μην έχει άγχος, τότε σίγουρα το τρέμουλο θα σταματήσει να κατοικεί στο σώμα σου, και να σε κουνάει σαν μαριονέτα ανάλογα με τα κέφια του!

Αυτό όμως είναι απίθανο να συμβεί, γι’ αυτό σου λένε ότι δεν υπάρχει αντίδοτο. Στη ζωή δεν μπορείς να είσαι μόνιμα καλά, μόνιμα χαρούμενος, μόνιμα χωρίς άγχος. Υπάρχουν δυσκολίες, απλά πρέπει να μάθεις να μην τα παίρνεις πολύ προσωπικά και βαριά. Γιατί η ψυχή και η υγεία μας, είναι το ίδιο και το αυτό!»

Mε πληροφορίες για τα αίτια και τα συμπτώματα του ιδιοπαθή τρόμου από mayoclinic.org

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved