Κι όμως τα αυτοάνοσα δεν μαστίζουν μόνο τους ενήλικες
Ποια είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα της παιδικής ηλικίας;
Οι εκφάνσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι ποικίλες και αυτό γιατί τα αυτοάνοσα είναι πολυσυστηματικά νοσήματα που σημαίνει ότι προσβάλλουν πολλά όργανα μέσα στο ανθρώπινο σώμα με διαφορετικό ενίοτε τρόπο.
Το κοινό χαρακτηριστικό των νοσημάτων αυτών είναι ότι διακρίνονται από εξάρσεις και υφέσεις και ότι τα συμπτώματα επανέρχονται με παρόμοια εικόνα κάθε φορά.
Οι βασικοί σταθμοί αύξησης και ανάπτυξης των παιδιών μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά, δηλαδή το παιδί να εμφανίσει επιβράδυνση του ρυθμού που αναπτύσσεται σωματικά καθώς και να μην επιτυγχάνονται τα πνευματικά και ακαδημαϊκά του επιτεύγματα σε σύγκριση με το παρελθόν.
Επιπλέον, συχνά τα παιδιά αυτά είναι δύσθυμα και εμφανίζουν διαταραχές του ύπνου.
Ποια είναι τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα στα παιδιά
Μια κοινή αυτοάνοση νόσος τόσο στα βρέφη όσο και στα μεγαλύτερα παιδιά είναι η κοιλιοκάκη, η οποία είναι μια πάθηση του λεπτού εντέρου που εμποδίζει την πέψη των τροφών που περιέχουν γλουτένη, που βρίσκεται συνήθως στα προϊόντα σίτου.
Τα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό θα εμφανίσουν τα πρώτα σημάδια της νόσου, όπως αδιάκοπη διάρροια, φούσκωμα, κολικούς, απώλεια βάρους και έμετο.
Με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα (γνωστή συλλογικά ως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή IBD), τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν διάχυτο κοιλιακό άλγος, συνεχή διάρροια (μερικές φορές αιματηρή), απώλεια βάρους και πιθανώς αφυδάτωση.
Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και 16 ετών και περιλαμβάνει ερυθρές, πρησμένες και/ή επώδυνες αρθρώσεις.
Ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1 θα έχει υπερβολική δίψα και ούρηση, λήθαργο και πιθανώς θολή όραση, μεταξύ άλλων.
Εάν έχετε αυτοάνοσο νόσημα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν επιχειρήσετε να μείνετε έγκυος. Μπορεί να σας συμβουλεύσει να περιμένετε μέχρι μια περίοδο ύφεσης ή/και να σταματήσετε ορισμένα φάρμακα, προτού προσπαθήσετε να συλλάβετε.
Tέλος, η αυτοάνοση νόσος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας, επομένως ρωτήστε το γιατρό σας ποιες εξετάσεις και θεραπείες γονιμότητας είναι διαθέσιμες εάν αυτό ισχύει για εσάς.
Με πληροφορίες από: autoimmune-org