Έχω μπει στην εμμηνόπαυση αλλά είδα αίμα, γιατί συμβαίνει αυτό;
Τι είναι η μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια και γιατί συμβαίνει;
Ως μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια ορίζεται η εκδήλωση αιμορραγίας από τον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση.
Λέμε, πως μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση, όταν για δώδεκα συναπτούς μήνες δεν έχει περίοδο.
Κατά μέσο όρο η εμμηνόπαυση επέρχεται στην ηλικία των 51 ετών. Το ηλικιακό φάσμα εντός του οποίου είναι πιθανότερο μια γυναίκα να έχει την εμπειρία της εμμηνόπαυσης κυμαίνεται μεταξύ των 48 και των 55 ετών.
Υπάρχει όμως και ποσοστό 1% περίπου των γυναικών, οι οποίες θα βιώσουν τη λεγόμενη πρόωρη εμμηνόπαυση πριν την συμπλήρωση του 40ου έτους της ηλικίας τους.
Επομένως, η μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια είναι αυτή, που εκδηλώνεται μετά από την παρέλευση διαστήματος ίσου ή μεγαλυτέρου του ενός έτους από την έλευση της τελευταίας περιόδου.
Η μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια ενδέχεται να έχει τη μορφή «κανονικής αιμορραγίας», αλλά μπορεί να πρόκειται για σταγονοειδή αιμόρροια (απλά «λεκιάζει» το εσώρουχο). Το δε κολπικό έκκριμα σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει το «έντονο» κόκκινο χρώμα του αίματος, αλλά είναι «ροζ», καφέ ή και γκρι.
Η μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια ενίοτε δε εκδηλώνεται «αυτόματα» ή «ξαφνικά», άλλοτε όμως μετά από σεξουαλική επαφή. Ενδέχεται πάλι το φαινόμενο αυτό να εμφανιστεί «άπαξ» (μία μόνον φορά) και μετά να μην εκδηλωθεί ξανά.
Πόσο συχνή είναι η μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια;
Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές αίμα από τον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση εμφανίζεται στο περίπου 10% των γυναικών ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.
Η κολπική αιμόρροια μετά την έλευση της εμμηνόπαυσης είναι ένα αρκετά συνηθισμένο αίτιο επίσκεψης στο γυναικολογικό ιατρείο. Μελέτη του 2004 κατέληξε στο συμπέρασμα, πως το 5% των επισκέψεων σε γυναικολογικό γραφείο συνδέεται ακριβώς με μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια.
Ποια είναι τα ενδεχόμενα αίτια μετεμμηνοπαυσιακής κολπικής αιμόρροιας;
Ο κατάλογος με τα αίτια της μετεμμηνοπαυσιακής κολπικής αιμόρροιας περιλαμβάνει:
- την υπερπλασία του ενδομητρίου (πρόκειται για μία καλοήθη κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από τον ανεξέλεγκτο και ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων, που καλύπτουν τα τοιχώματα της μήτρας, ενώ τα αγγεία, που αιματώνουν τον ιστό αυτό αναπτύσσονται με τρόπο «χαοτικό» και «ακανόνιστο», οπότε και είναι επιρρεπή σε ρήξη και αιμορραγία)
- την ατροφική κολπίτιδα (ο ιστός, που καλύπτει εσωτερικά τον κόλπο, εμφανίζει ιδιαίτερη ξηρότητα και χάνει την ελαστικότητά του, οπότε είναι πιο «επιρρεπής» σε τραυματισμούς – όπως κατά τη σεξουαλική επαφή – φλεγμονές, αλλά και σε αυτόματη αιμορραγία)
- την ατροφία του ενδομητρικού ιστού (ο ιστός, που καλύπτει την ενδομητρική κοιλότητα ατροφεί και «λεπταίνει» υπερβολικά και τα αγγεία, που φθάνουν σε αυτόν καθίστανται «εύθραυστα» και «επιρρεπή» σε ρήξη, εξού και η κολπική αιμόρροια)
- ινομυώματα (κατά κανόνα τα ινομυώματα, η παρουσία των οποίων συνδέεται με κολπική αιμόρροια, είναι αυτά, που προβάλλουν στην ενδομητρική κοιλότητα)
- πολύποδες (ενδέχεται να εντοπίζονται είτε στον τράχηλο, είτε στην ενδομητρική κοιλότητα)
- φλεγμονές της ενδομητρικής κοιλότητας (ενδομητρίτιδα)
- τραυματισμούς του κόλπου
- τη λήψη φαρμάκων, όπως είναι η ταμοξιφαίνη, η οποία χορηγείται στα πλαίσια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού (η λήψη τέτοιου είδους φαρμακευτική αγωγής αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης υπερπλασίας του ενδομητρίου, αλλά και καρκίνου του ενδομητρίου)
- τη χορήγηση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης
- τη λήψη αντιπηκτικής αγωγής
- καρκίνο στη μήτρα (στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται καρκίνο του ενδομητρίου και σπανιώτερα για σάρκωμα)
- καρκίνο του τραχήλου ή του κόλπου
- Ενίοτε τέλος στην πραγματικότητα η αιμορραγία δεν «πηγάζει» από τον κόλπο, αλλά από τον πρωκτό ή την ουρήθρα. Παθολογίες, που συνδέονται με τέτοιου είδους αιμορραγία είναι οι αιμορροΐδες και οι ουρολοιμώξεις. Προφανώς εν τοιαύτη περιπτώσει δεν μιλάμε για κολπική αιμόρροια και κατά την κλινική εξέταση, θα πρέπει να γίνει ανάλογη διάκριση.
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά την κολπική ξηρότητα χάρη στους υπερήχους HIFU
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά την κολπική ξηρότητα, χάρη στην έγχυση υαλουρονικού οξέος!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Moodley M, Roberts C. Clinical pathway for the evaluation of postmenopausal bleeding with an emphasis on endometrial cancer detection. J Obstet Gynaecol. 2004 Oct;24(7):736-41. doi: 10.1080/014436104100009394. PMID: 15763777.