Δεν είμαι σε εμμηνόπαυση και έχω αίμα - Είμαι έγκυος ή όχι;

Μενέλαος Λυγνός
Bigstock

Πώς θα εξακριβώσετε αν είστε έγκυος σε περίπτωση που έχετε αίμα και δεν είστε σε εμμηνόπαυση.

Πώς ξεκινάμε τη διερεύνηση του συμπτώματος αυτού;

Η εκτίμηση της κολπικής αιμόρροιας, όπως άλλωστε και κάθε άλλου συμπτώματος, ξεκινάει με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού. Η πρώτη ερώτηση, που θα σας τεθεί είναι: «πόσων ετών είστε;» (αυτή είναι μία μάλλον «άκομψη» ερώτηση, αλλά μπορείτε να εμπιστευθείτε τον ιατρό σας για την εχεμύθειά του!). Αν είστε μεγαλύτερη από 48 ετών περίπου, τότε θα σας τεθεί και το ερώτημα «έχετε ακόμα περίοδο;».

Καταρχήν, θα πρέπει να έχουμε υπόψη, πως τα αίτια της κολπικής αιμόρροιας πριν την εμμηνόπαυση ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Αίτια, που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη
  • Αίτια, που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη

Επομένως, το πρώτο βήμα στη διερεύνηση των αιτίων της κολπικής αιμόρροιας πριν την εμμηνόπαυση είναι η εξακρίβωση της ύπαρξης ή όχι κύησης.

Πώς θα εξακριβώσουμε, αν υφίσταται κύηση;

Το πρώτο ενδεχόμενο, που θα πρέπει να διερευνηθεί, αν πρόκειται για γυναίκα, που δεν έχει ακόμα μπει στην εμμηνόπαυση, είναι λοιπόν αυτό της κύησης. Πρόκειται για μία απλή διαδικασία: αρκεί ένα test κύησης από φαρμακείο ή ακόμα καλύτερα μία μέτρηση επιπέδων β-χοριακής στο αίμα. Αυτό είναι και η πάγια πρακτική στη διερεύνηση των διαταραχών της περιόδου.

Από το test κύησης ή από τη μέτρηση β-χοριακής προέκυψε, πως είμαι έγκυος, τώρα τι γίνεται;

Αν κάνατε απλό test κύησης, τότε ενδεχομένως ο ιατρός να ζητήσει επιβεβαίωση του αποτελέσματός του με μία μέτρηση β-χοριακής σε κάποιο εργαστήριο.

Ανάλογα και με τα αποτελέσματα της εξέτασης των επιπέδων της β-χοριακής ενδεχομένως, να συστηθεί επανάληψη της μέτρησής τους στο ίδιο εργαστήριο μετά από 48 ώρες, προκειμένου να αξιολογηθεί η μεταβολή των επιπέδων αυτών. Συγκεκριμένα, «ιδανικά» αναμένουμε διπλασιασμό των επιπέδων β-χοριακής εντός 48 ωρών.

Ανάλογα και με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά και με την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σας, θα κλεισθεί ένα ραντεβού προκειμένου να υποβληθείτε σε διακολπικό υπερηχογράφημα (βλ. εικόνα), δια του οποίου θα γίνει απόπειρα εντοπισμού εμβρυϊκών ιστών.

Αποκλείσαμε το ενδεχόμενο της κύησης, τώρα πώς γίνεται η διερεύνηση της κολπικής αιμόρροιας;

Η διερεύνηση της κολπικής αιμόρροιας, που δεν σχετίζεται με την κύηση περιλαμβάνει περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό σας. Στα πλαίσια της συζήτησης αυτής με τον ιατρό θα τεθούν ερωτήσεις όπως:

  • «πότε ξεκίνησε το σύμπτωμα;»
  • «είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει κάτι τέτοιο ή μήπως όχι;»
  • «προηγήθηκε ή όχι σεξουαλική επαφή;»

Ακολουθεί η κλινική εξέταση. Καταρχήν η γυναίκα λαμβάνει τη θέση, στην οποία γίνεται η λήψη του test Παπανικολάου και ο ιατρός εισάγει εντός του κόλπου τον κολποδιαστολέα, προκειμένου να ελέγξει, αν υφίσταται τραυματισμός του κόλπου ή του τραχήλου, ή αν επί του τραχήλου εντοπίζονται μορφώματα, όπως πολύποδες.

Κατά την επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου δεν αποκλείεται, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, να ληφθεί και δείγμα για εξέταση Παπανικολάου ή και δείγμα για καλλιέργεια κολπικού υγρού, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υφίσταται το ενδεχόμενο τραχηλίτιδας ή κολπίτιδας εξαιτίας λοίμωξης από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ακολουθεί η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Ο ιατρός εισάγει δύο δάκτυλα στον κόλπο και με το άλλο χέρι πιέζει τη μήτρα, προκειμένου να διαπιστώσει, αν αυτή παρουσιάζει άλγος κατά την ψηλάφηση, μειωμένη κινητικότητα ή αλλοιωμένη υφή (είναι περισσότερο ή λιγότερο «σκληρή»).

Βασικό μέρος της διερεύνησης των αιτίων της κολπικής αιμόρροιας είναι και το διακολπικό υπερηχογράφημα. Τα ευρήματά του ερμηνεύονται διαφορετικά αν πρόκειται για γυναίκα πριν ή μετά την εμμηνόπαυση. Αλλά με την εξέταση αυτή προσπαθούμε να εντοπίσουμε μορφώματα όπως ινομυώματα, πολύποδες ή κύστεις των ωοθηκών.

Ενίοτε και κατά περίπτωσιν ίσως γίνει σύσταση για υποβολή της γυναίκας σε περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο με μαγνητική ή αξονική τομογραφία, αλλά και σε εργαστηριακές εξετάσεις, όπως μέτρηση επιπέδων καρκινικών δεικτών.

Πάντως, όχι σπάνια συνιστάται η υποβολή της γυναίκας σε απόξεση ή υστεροσκόπηση, ώστε να ληφθεί δείγμα του ενδομητρικού ιστού. Το δείγμα αυτό αποστέλλεται για έλεγχο υπό το μικροσκόπιο από εξειδικευμένο παθολογοανατόμο, ο οποίος θα συντάξει και τη σχετική έκθεση. Το αποτέλεσμα της παθολογοανατομικής έκθεσης είναι σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητο προκειμένου να τεθεί διάγνωση του αιτίου της κολπικής αιμόρροιας και να γίνουν και οι ανάλογες περαιτέρω συστάσεις για αντιμετώπισή του.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved