Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε μητρικό γάλα - Τι έδειξε νέα έρευνα

Bigstock

Οι ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία των βρεφών.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά σε μητρικό γάλα, σύμφωνα με ιταλική έρευνα, με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην υγεία των μωρών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 34 υγιείς Ιταλίδες μητέρες, από τις οποίες οι ερευνητές πήραν δείγμα του μητρικού γάλακτος, μία εβδομάδα μετά τον τοκετό. Τα μικροπλαστικά εντοπίστηκαν στο 75% των δειγμάτων. Προηγούμενη έρευνα είχε αναδείξει την τοξική επίδραση των μικροπλαστικών σε ανθρώπινα κύτταρα, σε ζώα και στον θαλάσσιο βιότοπο, η επίδρασή τους, ωστόσο, στον ανθρώπινο οργανισμό παραμένει άγνωστη.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα φαγητά και τα ποτά από πλαστικές συσκευασίες που κατανάλωναν οι μητέρες, την κατανάλωση θαλασσινών, καθώς και τη χρήση προϊόντων προσωπική υγιεινής που περιέχουν πλαστικό. Ωστόσο, δεν βρήκαν καμία συσχέτιση με την παρουσία μικροπλαστικών. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι η ευρεία παρουσία μικροπλαστικών στο περιβάλλον, καθιστά την έκθεση των ανθρώπων σε αυτά αναπόφευκτη με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο μελλοντικές μελέτες να εντοπίσουν και συγκριμένους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η ίδια ομάδα είχε εντοπίσει μικροπλαστικά στον πλακούντα σε παλιότερη έρευνα που έγινε το 2020. «Η απόδειξη ότι μικροπλαστικά εντοπίζονται και στο μητρικό γάλα αυξάνει τις ανησυχίες μας για τα εξαιρετικά ευάλωτα βρέφη» αναφέρει η dr Valentina Notarstefano στο Università Politecnica delle Marche, στην Ancona της Ιταλίας.

«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να βρούμε τρόπους να μειώσουμε την έκθεση σε τέτοιους ρύπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού» αναφέρει, τονίζοντας ωστόσο ότι τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά περισσότερα από τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται η παρουσία των μικροπλαστικών στο μητρικό γάλα. Μελέτες σαν την δική μας δεν πρέπει να έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση του θηλασμού, αλλά να ευαισθητοποιήσουν το κοινό ώστε να πιέσουν του πολιτικούς να θεσπίσουν νόμους που περιορίζουν την ρύπανση.»

Άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό είναι πιθανό να καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά την ημέρα, ενώ μικροπλαστικά ενδέχεται να εντοπίζονται και στο αγελαδινό γάλα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Polymers, ανακάλυψε μικροπλαστικά που αποτελούνται από πολυαιθυλένιο, PVC και πολυπροπυλένιο, τα οποία βρίσκονται όλα στις συσκευασίες προϊόντων. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αναλύσουν σωματίδια μικρότερα από 2 μm και είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμα μικρότερα πλαστικά σωματίδια. Τα δείγματα μητρικού γάλακτος συλλέχθηκαν, αποθηκεύτηκαν και αναλύθηκαν χωρίς τη χρήση πλαστικών και τα δείγματα ελέγχου υποβλήθηκαν επίσης σε επεξεργασία για να αποκλειστεί η μόλυνση.

Τι είναι τα μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού στο περιβάλλον και αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα. Μπορεί να προέρχονται πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, όπως μπουκάλια νερού και καλαμάκια. Υπάρχουν όμως και μικροπλαστικά σε άλλα πράγματά όπως καλλυντικά, απορρυπαντικά και χρώματα.

Αυτά τα σωματίδια όχι μόνο προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά καταλήγουν επίσης στα τρόφιμα, το νερό, ακόμη και στη σκόνη των εσωτερικών χώρων και περνούν μέσω του πεπτικού σωλήνα στο σώμα μας.

Μικροπλαστικά στα κόπρανα του μωρού

Έρευνα του 2021 εντόπισε μικροπλαστικά και στα κόπρανα των μωρών. Σε πιλοτική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από τρία νεογέννητα, έξι βρέφη και 10 ενήλικες για δύο τύπους πλαστικών, το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και πολυανθρακικό (PC). Το PET το βρίσκουμε στις συσκευασίες τροφίμων και σε ρούχα και το PC το βρίσκουμε σε παιχνίδια και μπουκάλια.

Βρήκαν μικροπλαστικά σε δύο από τα δείγματα των νεογέννητων και σε όλα τα δείγματα βρεφών και ενηλίκων - συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων συγκεντρώσεων PET στα κόπρανα των βρεφών απ' ό, τι στα κόπρανα ενηλίκων.

«Τα βρέφη και τα νήπια εκτίθενται σε ένα ευρύ φάσμα πλαστικών από παιχνίδια, αντικείμενα οδοντοφυΐας, μπιμπερό και κουτάλια που χρησιμοποιούνται κατά τη σίτισή τους», αναφέρει ο ερευνητής Kannan Kurunthachalam, Ph.D., καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του NYU Grossman, ο οποίος λέει ότι τα μωρά μπορεί να εκτεθούν σε περισσότερο πλαστικό επειδή εξερευνούν τα πράγματα βάζοντάς τα στο στόμα τους.

*Με πληροφορίες από The Guardian

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved