Μαμά και διατροφή: Μύθοι και αλήθειες για τη βιταμίνη C
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C, είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Υποστηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ έχει αντιοξειδωτική δράση.
Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι επίσης υδατοδιαλυτή, που σημαίνει πως ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να την αποθηκεύσει οπότε είναι σημαντικό να τροφοδοτούμαστε με αυτήν συστηματικά.
Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι τουλάχιστον 80mg/μέρα, που μπορεί να ανέβει και έως 500-1000 mg ανά ημέρα σε περιόδους έλλειψης βιταμινών και επιδημιών.
Πηγές βιταμίνης C
Η βιταμίνη C είναι άφθονη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αρκεί να καταναλώνονται άμεσα για να έχετε το μέγιστο όφελος από αυτά.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
- 1 παπάγια μεσαίου μεγέθους – 160 mg
- 1 φλιτζάνι μπρόκολο – 81,2 mg
- 1 φλιτζάνι πιπεριές - 120 mg
- 1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους – 70 mg
- 1 μεσαίου μεγέθους ακτινίδιο – 64 mg
- 1 φλιτζάνι μπουκίτσες κουνουπιδιού – 55 mg
- 1 φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους – 57 mg
- 1 φλιτζάνι ανανά κομμένο σε κύβους – 80 mg
- 1 μεσαίου μεγέθους γκουάβα – 126 mg
- 1 φλιτζάνι χυμός γκρέιπφρουτ – 73 mg
- 1 φλιτζάνι φράουλες – 89,4 mg
- 1 φλιτζάνι μάνγκο σε φέτες – 50 mg
- 1 φλιτζάνι kale – 82 mg
- 1 φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών – 74,8 mg
- 1 φλιτζάνι πράσινη πιπεριά 152 mg
- 100 g amla – 1500 mg
- 100 γρ λεμόνι -53 mg
Η Μερόπη Παπουτσή, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος μίλησε στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την βιταμίνη C και την σημασία της στον ανθρώπινο οργανισμό λέγοντας ότι «ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης και προστατεύει τα κύτταρα από το στρες. Επίσης, βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου».
Σχετικά με τον πρόσφατο ισχυρισμό ότι συμβάλλει η βιταμίνη C και στη απώλεια κιλών, η διαιτολόγος ξεκαθάρισε ότι βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεινών.
Μάλιστα, η κα Παπουτσή ανέφερε ότι η κόκκινη πιπεριά αποτελεί την πιο πλούσια πηγή πρόσληψης βιταμίνης C.