Μαμά και διατροφή: Τα γλυκαντικά είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη;
Μύθοι και αλήθειες για τα γλυκαντικά.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα γλυκαντικά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη ζάχαρη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα με μία ανακοίνωσή του έφερε τα πάνω κάτω σε ότι αφορά τη χρήση των γλυκαντικών.
Η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος, Ηλιάνα Ηλιοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή « Όλα για τη Ζωή μας», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΠΟΥ, λέγοντας πως η σύστασή του αφορά τα γλυκαντικά που δεν έχουν ζάχαρη είτε τεχνητά είτε φυσικά: «Στα τεχνικά η πιο γνωστή είναι η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη και στα φυσικά είναι η στέβια και τα παράγωγά της. Η ανακοίνωση έχει να κάνει με γλυκαντικά που δεν περιέχουν ζάχαρη, όχι δηλαδή το μέλι, η το σιρόπι αγαύης. Κατά βάση τα γλυκαντικά ήταν πάντα μία λύση για όσους ήθελαν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη. Ο ΠΟΥ λοιπόν συστήνει στον κόσμο να μη τα χρησιμοποιεί καθώς μετά από μελέτες διαπιστώθηκε πως σε βάθος χρόνου η εισαγωγή των γλυκαντικών δεν μας εξασφαλίζει ρύθμιση του σωματικού βάρους ενώ εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους για την υγεία όπως το να εμφανίσει κάποιος ζαχαρώδη διαβήτη ή καρδιακά νοσήματα».
Χάνουμε ή παίρνουμε βάρος με τα γλυκαντικά;
Σύμφωνα με την ειδικό, πολλοί άνθρωποι όταν φτιάχνουν γλυκά χρησιμοποιούν γλυκαντικά αλλά επειδή η ποσότητά τους είναι λίγη, θα πρέπει να προστεθεί παραπάνω ποσότητα με αποτέλεσμα το γλυκό να μην είναι διαιτητικό.
«Ο ΠΟΥ με αυτή τη σύσταση επιδεικνύει την ασάφεια που υπάρχει με τα γλυκαντικά. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν πως βοηθούν και κάποιες πως δεν βοηθούν. Υπάρχει αυτή η ασάφεια αλλά γενικά τα γλυκαντικά δεν έχουν θερμίδες και δεν προσδίδουν ενέργεια ενώ πολλές μελέτες τις έχουν συνδέσει με την αύξηση της μάζας του σώματος», εξήγησε η κυρία Ηλιοπούλου.
Ανέφερε επίσης πως η ανακοίνωση του ΠΟΥ δεν αφορά τους διαβητικούς καθώς τα άτομα αυτά έχουν ήδη διαταραχή στη γλυκόζη και πρέπει να βρουν ένα υποκατάστατο.
«Το ότι ένας διαβητικός θα βάλει γλυκαντική ουσία στον καφέ του και δεν θα του ανεβάσει το σάκχαρο, δεν σημαίνει πως μπορεί να καταναλώνει όσο θέλει για όσο θέλει».
Η ειδικός εξήγησε πως τα γλυκαντικά εθίζουν και εάν κάποιος έχει ξεκινήσει από μικρός την κατανάλωσή του, εθίζεται πολύ εύκολα.
‘Οσον αφορά τα τρόφιμα με γλυκαντικές ουσίες τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά καθώς εάν αφαιρεθεί η ζάχαρη από ένα γλυκό και αντικατασταθεί με ένα γλυκαντικό, δεν σημαίνει πως το τρόφιμο δεν έχει και άλλες ουσίες που επιβαρύνουν αρνητικά τον οργανισμό.
Προσοχή στα φυσικά τρόφιμα που δίνουν γλυκιά γεύση
Σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχουν πολλά φυσικά πλασαρισμένα τρόφιμα τα οποία έχουν υπερεκτιμηθεί.
«Η αγαύη περιέχει φρουκτόζη η οποία συνδέεται με αύξηση της χοληστερόλης και με λιπώδης ήπαρ. Το μέλι μπαίνοντας στον οργανισμό μεταβολίζεται διαφορετικά από τη ζάχαρη. Ο ΠΟΥ τα θεωρεί ελεύθερα σάκχαρα. Το μέλι έχει αντιοξειδωτικά αλλά δεν σημαίνει πως μπορώ να τρώω όσο θέλω».
Η κ. Ηλιοπούλου αναφέρει πως δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα γλυκό αλλά όχι και να το στερούμαστε εντελώς.
Δείτε όλα όσα είπε η Ηλιάνα Ηλιοπούλου μαζί με το πρώην μοντέλο Ιωάννα Σουλιώτη στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη στο βίντεο που ακολουθεί: