Μετά από έναν τραυματισμό ή ένα ατύχημα, συνήθως δημιουργείται μια ουλή - Να πώς την αντιμετωπίζουμε

Εάν έχετε κοπεί και ανησυχείτε για τη δημιουργία ουλής να τί μπορείς να κάνεις. 

Μετά από έναν τραυματισμό ή ένα ατύχημα, συνήθως δημιουργείται μια ουλή - Να πώς την αντιμετωπίζουμε

Το δέρμα αποτελείται από το εξωτερικό στρώμα που ονομάζεται επιδερμίδα, το στρώμα του δέρματος και το χόριο. Όταν κόβεστε αρκετά βαθιά και φτάνετε στο χόριο, είναι πιθανό να σχηματιστεί μια ουλή. Αυτό συμβαίνει επειδή το χόριο αποτελείται από κολλαγόνο τύπου 1 και κολλαγόνο τύπου 3. Μόλις καταστραφεί το στρώμα του χορίου, οι αναλογίες κολλαγόνου αλλάζουν και το δέρμα σας επουλώνεται με τρόπο που φαίνεται οδοντωτό αντί για λείο, αφήνοντας μια ουλή.

Εάν έχετε κοπεί και ανησυχείτε για τη δημιουργία ουλής, οι δερματολόγοι προτείνουν:

  • Ξεπλύνετε αμέσως με δροσερό νερό και αντιβακτηριακό σαπούνι
  • Διατηρείτε το τραύμα υγρό με τη χρήση βαζελίνης
  • Εφαρμόζετε την κατάλληλη κρέμα ανάπλασης για ουλές και σημάδια. H La Roche-Posay δημιούργησε την ιδανική αναπλαστική κρέμα πολλαπλών χρήσεων, την Cicaplast Baume B5+, που αποκαθιστά με τον καλύτερο τρόπο τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού ενώ παράλληλα καταπραΰνει και προστατεύει τις ξηρές ερεθισμένες περιοχές. Η συγκεκριμένη κρέμα ανάπλασης επιδερμίδας έχει ολοκληρωμένη σύνθεση, για θρέψη και προστασία. Έχει υποαλλεργική σύνθεση και είναι κατάλληλη για όλη την οικογένεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο και το σώμα
1691488382644-970259557-image003.jpg
  • Καλύπτετε την πληγή με επίδεσμο ή γάζα ώστε να αποτραπεί η είσοδος μικροβίων
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό και αποφύγετε κάθε άμεσο ηλιακό φως, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει μια ουλή
  • Επισκεφτείτε τον γιατρό σας γιατί μπορεί να χρειάζονται ράμματα

Όταν η ολοκληρωθεί η ανάπλαση επιδερμίδας, μπορείτε να δοκιμάσετε πρόσθετες θεραπείες για να απαλλαγείτε από την ουλή σας. Πριν ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τον τύπο της ουλής σας για να επιλέξετε μαζί με το γιατρό σας, την καλύτερη θεραπεία. Οι συνήθεις τύποι ουλών είναι:

Χειρουργικές ουλές ή τραύματα

Οποιοδήποτε κόψιμο στο δέρμα, είτε είναι από χειρουργική επέμβαση είτε από ατύχημα, μπορεί να οδηγήσει σ’ αυτό το είδος ουλής. Τις περισσότερες φορές επουλώνεται σε σχήμα γραμμής.

Τραυματικό τατουάζ

Όταν κάποιος βιώνει ένα τραύμα από έκρηξη, κάποιο ξένο υλικό μπορεί να ενσωματωθεί στο δέρμα, αφήνοντας μια ουλή.

Ατροφικές ουλές

Όταν ο ιστός ή το κολλαγόνο χάνεται μετά από τραυματισμό, οι ουλές εμφανίζονται με εσοχή και επουλώνονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτές είναι οι πιο κοινές ουλές και συχνά φαίνονται ως σημάδια ακμής.

Υπερτροφικές ουλές

Λόγω της μη φυσιολογικής ανάπτυξης κολλαγόνου κατά την επούλωση των πληγών, αυτές οι ουλές φαίνονται πιο παχιές και ανασηκωμένες.

Χηλοειδείς ουλές

Αυτές οι ουλές εμφανίζονται επειδή το σώμα σας παράγει περισσότερο κολλαγόνο από ό, τι χρειάζεται, επομένως καταλαμβάνει το δέρμα γύρω περιοχή της ουλής. Αυτές οι ουλές μπορεί να φαίνονται ροζ, κόκκινες, καστανές ή καφέ, μπορεί να είναι επώδυνες και να προκαλέσουν φαγούρα.

Ερυθηματώδεις ουλές

Οι ουλές αυτές προέρχονται από το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης και μοιάζουν με κοκκινίλες στο σώμα.

Ραγάδες

Όταν το δέρμα συρρικνώνεται ή μεγαλώνει γρήγορα, λόγω σωματικών αλλαγών όπως αλλαγές βάρους ή εγκυμοσύνη, ο συνδετικός ιστός του δέρματος σπάει προκαλώντας αυτό που είναι γνωστό ως ραγάδες.

Σύνθετες ουλές

Αυτές οι ουλές προέρχονται από έγκαυμα ή εκτεταμένα τραύματα και τείνουν να είναι πιο δύσκολο να επουλωθούν λόγω της πολυπλοκότητάς τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved