Γιατί η περίοδος αλλάζει στα 40 σας
Τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται περίεργα - αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Τα 40 μπορεί να φέρουν μεγάλες αλλαγές - φυσικά, συνασθηματικά, ψυχικά - αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή θα έρθει στην περίοδό σας. Λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, οι περισσότερες γυναίκες θα αρχίσουν να παρατηρούν κάποιες αλλαγές στον κύκλο τους αυτή τη δεκαετία. «Η περιεμμηνόπαυση είναι τα τέσσερα έως ίσως 10 χρόνια ορμονικής αστάθειας (πριν από την εμμηνόπαυση) όπου η ωορρηξία σας μπορεί να είναι λίγο ασταθής και επομένως, τα επίπεδα ορμονών - οιστρογόνα, προγεστερόνη, ακόμη και τεστοστερόνη - είναι μεταβλητά», εξηγεί η Alyssa Dweck, MD, γυναικολόγος.
Οι περίοδοι και η περιεμμηνόπαυση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες: «Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που θα παρατηρήσουν οι γυναίκες είναι μια αλλαγή στον κύκλο τους», λέει η Δρ Dweck. Και ενώ αυτές οι αλλαγές στην περίοδό σας είναι απολύτως φυσιολογικές και αναμενόμενες, θα σας βοηθήσουν επίσης να κατανοήσετε σταδιακά τι αλλάζει και πώς αλλάζει. Στεφτείτε αυτές τις αλλαγές κάτι σαν οδηγό για την περίοδό σας στα 40.
Πώς αλλάζει η έμμηνος ρύση την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης
Οι αλλαγές στην περίοδό σας στα 40 είναι πρακτικά αναπόφευκτες και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τις εμποδίσετε. «Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ένας κύκλος που έχει παραλειφθεί (ή δύο, ή τρεις ή τέσσερις). Θα μπορούσε επίσης να είναι ένας επιπλέον κύκλος μέσα στον μήνα ή να είναι η ποσότητα του αίματος ή η διάρκεια του αίματος ή το χρώμα», λέει η Δρ Dweck. Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες την επισκέπτονται επειδή έχουν αδιαθετήσει δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα ή επειδή δεν είχαν καθόλου περίοδο για έναν μήνα. Η γιατρός αναφέρει ότι αυτά τα συμπτώματα είναι ο προάγγελος της περιεμμηνόπαυσης.
Είναι περιεμμηνόπαυση ή κάτι άλλο;
Εάν παρατηρείτε αλλαγές στον κύκλο σας και είστε άνω των 40 ετών, η πιο πιθανή αιτία είναι η περιεμμηνόπαυση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισκεφτείτε ή να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Για να προσδιορίσει τι προκαλεί τις αλλαγές που παρατηρείτε στην περίοδό σας, ο γιατρός σας θα αναζητήσει άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν περιεμμηνόπαυση, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγή στη σεξουαλική ορμή και αλλαγές στη διάθεση και ευερεθιστότητα.
Ενώ όλα τα παραπάνω είναι σημάδια ότι κάτι αλλάζει στην περίοδό σας και την ωορρηξία σας, η Δρ Dweck, αναφέρει ότι μπορείτε ακόμα να μείνετε έγκυος κατά την περιεμμηνόπαυση. «Εάν είστε στην φάση της περιεμμηνόπαυσης, μπορείτε να μείνετε έγκυος», λέει η Δρ Dweck. Έτσι, ένα πράγμα που θα θέλει ο γιατρός σας είναι η εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη αιμορραγία και (φυσικά) χαμένους κύκλους.
Μερικές φορές η περιεμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει άλλα ιατρικά προβλήματα: Εάν η περίοδός σας είναι αρκετή μπορεί να προκαλέσει αναιμία σε ορισμένες γυναίκες λόγω της επιπλέον απώλειας αίματος. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί », αναφέρει η Δρ Dweck.
Περιστασιακά, οι ασυνήθιστες περίοδοι προκαλούνται από ανισορροπία του θυρεοειδούς. «Ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση», λέει η Δρ Dweck. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτών των συμπτωμάτων.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων μορφών καρκίνου - όπως του καρκίνου της μήτρας, αν και μπορεί επίσης να είναι καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή των ωοθηκών. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει εάν ένας από αυτούς τους καρκίνους προκαλεί ακανόνιστες περιόδους σας, αλλά εάν ανησυχείτε, κλείστε ραντεβού το συντομότερο δυνατόν—μπορεί να κάνει υπερηχογράφημα, βιοψία και εξέταση αίματος για να το αποκλείσει.
Η περίοδος (έμμηνος ρύση) στα 40 σας - Τι μπορείτε να κάνετε
Πρώτον, μην φοβάστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Ενώ οι αλλαγές στον κύκλο, τη διάθεση και τις ορμόνες είναι συνηθισμένες στα 40 σας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρετε. «Όταν αυτά τα πράγματα γίνονται ενοχλητικά για εσάς ή αρχίζουν να δυσκολεύουν στην καθημερινότητά σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας», λέει η Δρ Dweck.
Ο ευκολότερος τρόπος διαχείρισης των περιεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και των ασταθών περιόδων είναι η ορμονική θεραπεία.
Τα πιο ακραία συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις αιμορραγίας, μερικοί άνθρωποι κάνουν υστερεκτομή, λέει η Δρ Dweck.
Μπορεί η περίοδος της περιεμμηνόπαυσης να ακούγεται «τρομακτική», όμως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε είναι να προσπαθήσετε πραγματικά να γνωρίσετε τον εαυτό σας, το σώμα σας και τον κύκλο σας. Κρατήστε ημερολόγιο, καταγράψτε τους κύκλους σας, τη ροή, τα συναισθήματά σας, ακόμη και το χρώμα που έχει το αίμα. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερες πληροφορίες έχετε, τόσο το καλύτερο.
πηγή: mother.ly
επιπλέον πηγές:
Dotlic J, Markovic N, Gazibara T. Patterns of smoking and menopause-specific quality of life: Smoking duration matters more. Behav Med. 2021; doi:10.1080/08964289.2021.1958739
Green R, Santoro N. Menopausal Symptoms and Ethnicity: The Study of Women’s Health across the Nation. Women’s Health. 2009; doi:10.2217/17455057.5.2.127