Κοινό κρυολόγημα και παιδιά

Τι προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στα παιδιά και πώς θα το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Bigstock

Πώς θα φροντίσετε το κρυολόγημα του παιδιού

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων. Αλλά δεν έχουν καμία επίδραση σε ιούς, όπως αυτοί που προκαλούν κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να φροντίσετε το παιδί σας να νιώσει όσο πιο άνετα γίνεται κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξεκουράζεται επιπλέον και πίνει άφθονο νερό ή άλλα υγρά. Ο παιδίατρός σας μπορεί να θέλει να δει το παιδί σας ή να σας ζητήσει να το παρακολουθήσετε στενά. Φροντίστε να τον ενημερώσετε εάν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μέσα στο χρονικό διάστημα που σας έχει πει.

Πώς να καθαρίσετε μια μπουκωμένη μυτούλα

Ρινικό σπρέι

Χρησιμοποιήστε σταγόνες ή φυσιολογικό ορό για να αποσυμφορήσετε την μπουκωμένη μύτη του παιδιού σας. Για τα νεογέννητα χρησιμοποιήστε τον ρινικό αποφρακτήρα.

Υγραντήρες & συσκευές ατμού

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε υγραντήρα ή μια συσκευή ατμού στο δωμάτιο του παιδιού σας. Οι συσκευές αυτές βελτιώνουν τον αέρα και βοηθούν στην υγροποίηση των ρινικών εκκρίσεων.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί που βήχει συνεχώς

Μέλι

Υπάρχουν μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι το μέλι βοηθά στην ανακούφιση του βήχα. Ωστόσο, μη δίνετε μέλι σε μωρά κάτω των 12 μηνών. Δεν είναι ασφαλές γιατί το μέλι μπορεί να περιέχει βακτήρια που προκαλούν βρεφική αλλαντίαση.

Αν θέλετε να δώσετε μέλι σε παιδί άνω του 1 έτους, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Για παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών: μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • Για παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών: 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • Για παιδιά 12 ετών και άνω: 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

Παστίλιες για τον βήχα

Μπορείτε να δώσετε παστίλιες μόνο στα παιδιά που είναι 4 ετών και πάνω. Μη δίνετε παστίλιες σε ένα παιδί μικρότερο των 4 ετών γιατί μπορεί να πνιγεί.

Αλοιφή για το κρυολόγημα

Για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω: Τρίψτε ένα παχύ στρώμα από την αλοιφή πάνω από το δέρμα στο στήθος και στην περιοχή του λαιμού. Η ζεστασιά του σώματος βοηθά το φάρμακο να βγει προς τον αέρα και αργά το παιδί αναπνέει αυτόν τον αέρα, ο οποίος βοηθά στην ανακούφιση του βήχα.

Πάντα να διαβάζετε και να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες της κάθε αλοιφής και να την κρατάτε μακριά από τα παιδιά.

Πώς θα ρίξετε τον πυρετό του παιδιού

Εάν το παιδί σας έχει πυρετό και νιώθει πολύ άβολα, δώστε του αντιπυρετικό που θα σας προτείνει ο παιδίατρός σας. Πάντα να επικοινωνείτε μαζί του πριν χορηγήσετε αντιπυρετικό στο παιδί σας, ειδικά αν αυτό είναι κάτω των δύο ετών.

Ο παιδίατρός σας, είναι εκείνος που θα σας πει ακριβώς πόσο αντιπυρετικό να δώσετε στο παιδί σας και με ποια συχνότητα. Μπορείτε να το χορηγήσετε στο παιδί σας είτε με σύριγγα, είτε με δοσομετρικό κύπελλο ή κουτάλι που αναγραφεί ml επάνω.

Μη δίνετε αντιπυρετικά σε παιδιά που δυσκολεύονται πολύ να πιούν αρκετά υγρά (παιδιά που είναι αφυδατωμένα) ή που κάνουν πολύ εμετό.

Επίσης, μη δίνετε ασπιρίνη στα παιδιά σας. Η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει το ήπαρ και τον εγκέφαλο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα για παιδιά

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα δεν πρέπει να δίνονται στα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 4ων ετών.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα προϊόντα κρυολογήματος και βήχα που λαμβάνονται από το στόμα δεν λειτουργούν σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών.

Τέλος, θα πρέπει να προσέχετε για συμπτώματα δευτερογενών λοιμώξεων όπως πόνο ή εκκρίσεις αυτιών, πόνο στην κοιλιακή χώρα, δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή, πυρετό που διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες ή που υποχωρεί για 24 ώρες και μετά επανέρχεται. Εάν το παιδί σας εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα, ενημερώστε τον παιδίατρό σας.

με πληροφορίες healthychildren.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved