Ποιες τροφές και θρεπτικά συστατικά θωρακίζουν τον οργανισμό μας;
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως ένα μόνο τρόφιμο ή ένα θρεπτικό συστατικό δεν μπορεί να κάνει μαγικά και να μας προστατέψει από κάθε λοίμωξη.
Χρειάζεται να ακολουθούμε μια διατροφή με ποικιλία τροφών, ώστε να είμαστε σίγουροι πως έχουμε εξασφαλίσει μεγάλη γκάμα στοιχείων που θα ωφελήσουν την υγεία μας. Υπάρχουν εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών ώστε να μην κολλήσουμε μια ασθένεια και άλλα που βοηθούν να περάσουμε ηπιότερα την ασθένεια, εφόσον τελικά την «αρπάξουμε».
Νούμερο 1 παράγοντας που θα διασφαλίσει την υγεία μας είναι η συνολική ενέργεια που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε πως ένας εξασθενημένος και κουρασμένος οργανισμός γίνεται πολύ πιο ευάλωτος σε κρυολογήματα και ασθένειες, καθώς μειώνεται η λειτουργικότητα των αντισωμάτων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά θα πρέπει να είναι τόσες ώστε να εξασφαλίζουν αρκετή ενέργεια για τις καθημερινές ασχολίες και δραστηριότητές μας.
Επόμενο στοιχείο που πρέπει να δώσουμε έμφαση: η πρωτεΐνη. Γνωρίζετε ότι τα αντισώματα είναι και τα ίδια πρωτεΐνες; Έτσι, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να προσλαμβάνουμε επαρκή πρωτεΐνη όχι μόνο για να χτίσουμε ένα γερό μυϊκό σύστημα, αλλά και για να έχουμε τα απαραίτητα «υλικά» που θα δομήσουν αυτά τα αμυντικά «όπλα» του σώματός μας. Για έναν άνθρωπο που έχει μια χαμηλή ή μέτρια σε ένταση καθημερινή ζωή, οι οδηγίες προτείνουν πρόσληψη πρωτεΐνης ίση με 0.8-1.2g ανά κιλό σωματικού βάρους. Όταν η φυσική δραστηριότητα αυξάνεται σημαντικά, αυτές οι ανάγκες μεγαλώνουν και φτάνουν τα 2g ανά κιλό σωματικού βάρους.
Διαβάστε τη συνέχεια στο akispetretzikis.com