Βιταμίνη D: Μύθοι και αλήθειες για την απορρόφησή της

Bigstock

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των συγκεντρώσεων ασβεστίου και φωσφόρου στον οργανισμό, για την υγεία των οστών , τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης.

Επίσης, η βιταμίνη D συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση των συγκεντρώσεων της γλυκόζης στο αίμα και η έλλειψή της προκαλεί ινσουλινοαντίσταση και διαταραγμένη έκκριση της ινσουλίνης.

Mύθοι και αλήθειες για την απορρόφηση της βιταμίνης D

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά καθώς και τα δημητριακά, αλλά η απορρόφησή της είναι χαμηλή. Η καλύτερη πηγή είναι ο ήλιος. Αν δεν σας βλέπει αρκετά ο ήλιος, οι ειδικοί συστήνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D3, δηλαδή τον τύπο της βιταμίνης D που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτή που συνθέτει ο οργανισμός από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ο ενδοκρινολόγος, Σαράντης Λιβαδάς, μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» είπε η καθημερινή έκθεση στον ήλιο για περίπου μισή ώρα είναι επαρκής χρόνος. «Με τη βιταμίνη D επειδή μάθαμε πως είναι νευροστερεοειδές και μπαίνει στον εγκέφαλο, έχουμε ενθουσιαστεί, έχουμε κάνει έρευνες και έχουν βρεθεί πληθώρα αντιφατικών αποτελεσμάτων. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα ποια είναι τα σωστά όρια για βιταμίνη D», έσπευσε να συμπληρώσει.

Βιταμίνη D και υγεία των οστών

Σε σχέση με το πώς σχετίζεται η βιταμίνη D με την υγεία των οστών, ο κ. Σαράντης Λιβαδάς είπε πως το κλασικό λάθος που κάνουμε είναι ότι σε ασθενή με οστεοπόρωση, δεν δίνεται σωστή ποσότητα ασβεστίου, οπότε όση βιταμίνη D και να λάβει ο ασθενής θα έχει έλλειψη ασβεστίου.

Βιταμίνη D και τροφές

Η περιεκτικότητα βιταμίνης D που υπάρχει στα δημητριακά, στο τυρί και στο αυγό, είναι μικρή.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν καλύπτει την ανάγκη της βιταμίνης από τη διατροφή, γι’ αυτό δίνεται συμπλήρωμα. Το ζητούμενο όμως, είναι να μετρήσουμε μετά από 2 μήνες εάν είναι επαρκές. Η δόση μπορεί να δίνεται είτε εβδομαδιαία είτε ημερησίως, ανάλογα με το τι βολεύει τον ασθενή», εξήγησε ο ενδροκρινολόγος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved