Είμαι εργαζόμενη! Μπορώ να συνεχίζω να θηλάζω;
Πολλές γυναίκες λίγους μόνο μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Το πρόβλημα όμως δημιουργείται όταν εκείνες θηλάζουν και δεν θέλουν να διακόψουν τον θηλασμό. Όπως γνωρίζουμε άλλωστε τα οφέλη από το μητρικό γάλα είναι παρά πολλά για το παιδί.
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι, εάν οι μητέρες αυτές μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους, χωρίς όμως να σταματήσουν να θηλάζουν το μωράκι τους. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε μερικούς τρόπους που θα μπορείτε να τα συνδυάσετε και τα δύο!
• Για να συνηθίσει το μωρό να πίνει γάλα από το μπιμπερό, δοκιμάστε για ένα χρονικό διάστημα πριν επιστρέψετε στη δουλειά να του δίνετε ένα γεύμα την ημέρα με μπιμπερό. Πολλές γυναίκες φυλάνε το γάλα τους πριν γυρίσουν στη δουλειά, ώστε τα παιδιά να συνηθίζουν σε αυτό τον τρόπο διατροφής.
• Αν βγάζετε το γάλα με το χέρι, πρέπει να φροντίζετε με μεγάλη προσοχή την καθαριότητα των χεριών σας, ώστε να μη μεταφερθεί κάποιο μικρόβιο στο γάλα. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο, θα πρέπει να μπορείτε να καθαρίζετε αποτελεσματικά όλα τα εξαρτήματά του. Αν μείνουν κάποια υπολείμματα γάλακτος, ενδεχομένως να αποτελέσουν εστία για τη δημιουργία μικροβίων.
• Για να έχετε καλύτερη παραγωγή γάλακτος, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το θήλαστρο τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Ενημερώστε τους ανθρώπους στη δουλειά και ζητήστε να σας παραχωρήσουν ένα χώρο, όπου θα αντλείτε το γάλα δυο φορές μέσα στο ωράριό σας.
• Για να αποφύγετε την υπερφόρτωση των μαστών, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά το θήλαστρο τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά.
• Καλό είναι να φοράτε επιθέματα στήθους, ώστε να μη λερωθούν τα ρούχα σας σε περίπτωση γαλακτόρροιας.
• Το γάλα μπορείτε να το φυλάτε σε ένα δοχείο που πρέπει να κλείνει αεροστεγώς.
• Κολλήστε ετικέτες με την ημερομηνία συλλογής στα αποστειρωμένα δοχεία, ώστε κάθε φορά που πρέπει να ταϊστεί το μωρό να επιλέγετε το μπουκαλάκι με την παλαιότερη ημερομηνία.