Βιταμίνη D: Γιατί είναι σημαντική για τη γονιμότητα
Τι δείχνουν οι έρευνες για τη σχέση γονιμότητας και βιταμίνης D;
Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει από τις διάφορες τροφές. Λέγεται και «βιταμίνη του ήλιου», επειδή πέραν της πρόσληψής της από τα τρόφιμα, παράγεται φυσικά από τον οργανισμό όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα.
Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού παγκοσμίως, έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Συγκεκριμένα για τις γυναίκες, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 74%.Οι συνέπειες είναι οι εξής: προβλήματα με την ανάπτυξη των οστών, μείωση γνωστικής λειτουργίας, αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Από την άλλη, οι ειδικοί αναφέρουν ότι και η λήψη συμπληρωμάτων θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 2500 (UI) και σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να αποφεύγεται η λήψη συμπληρωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, έντονη δίψα και σύγχυση. Μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η σοβαρή νεφρική βλάβη.
Βιταμίνη D και γονιμότητα
Η βιταμίνη D φαίνεται να επηρεάζει μεταξύ άλλων και τη γυναικεία γονιμότητα και αυτό λόγω των υποδοχέων που περιέχει η ίδια η ουσία. Οι γυναίκες που διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να κυοφορήσουν δυνατά και υγιή έμβρυα. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη ωαρίων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σύλληψη.
Μαζί με τις θεραπείες υπογονιμότητας, η λήψη επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτών των προβλημάτων για γυναίκες με PCOS που αντιμετωπίζουν και προβλήματα σύλληψης.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι θα πρέπει να κάνετε εάν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά ή το αντίθετο. Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί σίγουρα να βοηθήσει, όχι μόνο για να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, αλλά και για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Επίσης, όσο πιο καλές είναι οι διατροφικές σας συνήθειες, τόσο πιο πιθανό είναι να μείνετε έγκυες χωρίς να χρειάζεστε απαραίτητα τη λήψη συμπληρωμάτων.
Στο σημείο αυατό να αναφέρουμε ότι καλές πηγές βιταμίνης D είναι:
- τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα
- τα αυγά
- ειδικά δημητριακά
Με πληροφορίες από You Are Mom