Διατροφή χωρίς γλουτένη κατά τον θηλασμό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Οι διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να εμφανίσει η θηλάζουσα μητέρα όταν ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Η θηλάζουσα μητέρα είναι σημαντικό να τρέφεται σωστά και υγιεινά προκειμένου να προσλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός της.

Ως γενική αρχή συνιστάται η μητέρα να διατηρεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, όπως έκανε και στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τι γίνεται όμως αν έχει αποκλείσει από τη διατροφή της τροφές που περιέχουν γλουτένη; Πώς μπορεί να την επηρεάσει;

Αποκλεισμός γλουτένης από τη διατροφή της θηλάζουσας μαμάς

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται σε συγκεκριμένα δημητριακά, στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ακόμα και ίχνη τους. Μπισκότα, πατατάκια, αρκετά παγωτά, μπύρα, σοκολάτες, γκοφρέτες, τσίχλες, έτοιμες σάλτσες, ζωμοί λαχανικών, κρουασάν, οδοντόκρεμες ακόμη και κραγιόν είναι μερικά από τα προϊόντα που συνήθως περιέχουν γλουτένη.

Ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη δίαιτα μπορεί να αποτελεί προσωπική διαιτητική επιλογή ή να επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους, όπως σε περίπτωση νόσου κοιλιοκάκης.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι συχνά χαμηλής περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες και υψηλής σε σάκχαρα και λιπίδια (κυρίως κορεσμένα λιπίδια). Σε περίπτωση που η δίαιτα χωρίς γλουτένη βασίζεται σε υψηλή κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων και σε χαμηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών (χωρίς γλουτένη) και ξηρών καρπών είναι πιθανότερο να σχετίζεται με διάφορες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Επίσης, τα άτομα που ακολουθούν χρόνια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι πιθανό να εμφανίσουν διατροφικές ελλείψεις, όπως βιταμίνης D, θειαμίνης (Β1), ριβοφλαβίνης (Β2), σιδήρου και ασβεστίου, ενώ αναφέρεται και χαμηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών.

Επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού σε περίπτωση δίαιτας χωρίς γλουτένη για την κάλυψη των διαιτητικών αναγκών που προκύπτουν πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής άλεσης, αυτών που δεν περιέχουν γλουτένη (καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, κεχρί) ή ψευδοδημητριακών, όπως ο αμάρανθος, η κινόα και το φαγόπυρο, ενώ σημαντικό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

Τα επεξεργασμένα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης είναι μια ειδική κατηγορία τροφίμων τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη. Αυτά τα τρόφιμα φαίνεται να έχουν χαμηλότερη διατροφική ποιότητα από τα συμβατικά αντίστοιχα τρόφιμα. Συγκεκριμένα μπορεί να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί να περιέχουν λιπίδια κακής ποιότητας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved