Γρίπη και θηλασμός - Συμβουλές από το CDC

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Επιτρέπεται ή όχι ο εμβολισμός στις θηλάζουσες μητέρες; Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν.

Το μητρικό γάλα παρέχει προστασία έναντι πολλών αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Μια μητέρα αν υποπτεύεται ότι έχει γρίπη ή έχει διαγνωστεί με γρίπη θα πρέπει να λαμβάνει όλες τις πιθανές προφυλάξεις για να αποφύγει τη μετάδοση του ιού στο βρέφος της ενώ συνεχίζει να το θηλάζει.

Η γρίπη είναι είναι μια οξεία, μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από ιούς γρίπης που προσβάλλουν τη μύτη, το λαιμό και μερικές φορές τους πνεύμονες. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή ασθένεια και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά, μεταξύ άλλων, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές, σχετιζόμενες με τη γρίπη, επιπλοκές.

Μπορεί η γρίπη να μεταδοθεί στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. ΌΧΙ. Η γρίπη δεν μεταδίδεται στα βρέφη μέσω του μητρικού γάλακτος. Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού όταν οι άνθρωποι βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν, ή πιθανώς, όταν ένα άτομο αγγίζει μια επιφάνεια ή αντικείμενο που έχει τον ιό της γρίπης και στη συνέχεια αγγίζει το στόμα ή τη μύτη του.

Να συνεχίζει μια μητέρα τον θηλασμό όταν έχει γρίπη ή έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που νοσεί με γρίπη;

Και εδώ η απάντηση είναι ξεκάθαρη. ΝΑΙ. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα και άλλους ανοσολογικούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του βρέφους που θηλάζει από τη γρίπη και μια μητέρα θα πρέπει να συνεχίζει τον θηλασμό του μωρού της ακόμη και αν είναι άρρωστη.

Εάν μια μητέρα είναι πολύ άρρωστη και δεν έχει δυνάμεις για να θηλάσει το μωρό της, θα πρέπει να ενθαρρύνεται, να κάνει άντληση μητρικού γάλακτος και ο σύζυγός της ή ο φροντιστής του μωρού να δίνει το μητρικό γάλα.

Πριν βγάλουν το μητρικό γάλα, οι μητέρες πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό και, εάν χρησιμοποιούν αντλία, να ακολουθούν τις συστάσεις για σωστό καθαρισμό.

Μπορούν τα νεογέννητα που νοσούν με γρίπη να συνεχίσουν τον θηλασμό;

Η απάντηση και εδώ είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Όταν ένα βρέφος έχει γρίπη, η μητέρα πρέπει να ενθαρρύνεται να συνεχίσει τον θηλασμό ή να παρέχει στο μωρό της με το μπιμπερό, το μητρικό γάλα που έχει αντλήσει για εκείνο. Τα νεογέννητα που είναι άρρωστα χρειάζονται υγρά για να παραμείνουν ενυδατωμένα και το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη επιλογή.

Το γάλα που έχει αντληθεί μπορεί να δοθεί στο μωρό με ένα κουταλάκι, μια σύριγγα, ένα κύπελλο ή το μπιμπερό αν το μωρό δεν μπορεί να «πιάσει» το στήθος.

Υπάρχουν ειδικοί προβληματισμοί για τις μητέρες με γρίπη που βρίσκονται στο μαιευτήριο κατά και μετά τον τοκετό;

ΝΑΙ. Τα βρέφη που έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Το CDC έχει συγκεκριμένες συστάσεις που ισχύουν για τις μητέρες που έχουν γρίπη και τα νεογνά τους στο μαιευτήριο τη στιγμή της γέννησης.

Εάν ο άμεσος θηλασμός διακοπεί λόγω προσωρινού χωρισμού μητέρας και παιδιού, η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται να βγάζει τακτικά το γάλα της, έτσι ώστε το βρέφος να συνεχίσει να λαμβάνει το μητρικό γάλα. Μια θηλάζουσα μητέρα με γρίπη μπορεί να χρειαστεί θήλαστρο και πρόσθετη υποστήριξη γαλουχίας όσο βρίσκεται στο μαιευτήριο, όπως επίσης και μετά το εξιτήριο για να διατηρήσει το γάλα της και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης λοίμωξης του μαστού. Εάν μια μητέρα βγάζει μητρικό γάλα, το μητρικό γάλα θα πρέπει να χορηγείται στο βρέφος από έναν υγιή φροντιστή που δεν έχει γρίπη, εάν είναι δυνατόν.

Πώς μπορεί μια θηλάζουσα μαμά με γρίπη να προστατεύσει το βρέφος της από το να κολλήσει γρίπη;

Μια μητέρα με γρίπη θα πρέπει να λαμβάνει προφυλάξεις για να αποφύγει τη μετάδοση της γρίπης στο βρέφος της (ανεξάρτητα από τη μέθοδο σίτισης), επειδή τα βρέφη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη. Αυτές οι προφυλάξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών, επειδή δεν μπορούν να εμβολιαστούν κατά των ιών της γρίπης.

Οι μητέρες με γρίπη θα πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό και να τα στεγνώνουν επίσης καλά, πριν αγγίξουν το βρέφος ή οποιοδήποτε αντικείμενο που θα αγγίξει το βρέφος και κάθε φορά που φτερνίζονται ή βήχουν με τα χέρια τους.

Το μητρικό γάλα παραμένει η καλύτερη πηγή διατροφής για το βρέφος και παρέχει προστασία από λοιμώξεις μέσω αντισωμάτων και άλλων ανοσολογικών παραγόντων. Εάν μια μητέρα είναι πολύ άρρωστη για να ταΐσει το βρέφος της στο στήθος, εάν είναι δυνατόν, θα όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, να ταΐζει κάποιος υγιής φροντιστής το μωρό με μητρικό γάλα που θα έχει αντλήσει πιο πριν. Κάθε φορά που μια μητέρα βγάζει το μητρικό γάλα της, θα πρέπει να πλένει καλά τα χέρια της με σαπούνι και νερό και, εάν χρησιμοποιεί αντλία, να ακολουθεί τις συστάσεις για σωστό καθαρισμό.

Είναι το εμβόλιο της γρίπης κατάλληλο για τις θηλάζουσες μητέρες και τα νεογέννητα μωρά τους;

ΝΑΙ. Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο για τις θηλάζουσες μητέρες και τα μωρά τους ηλικίας 6 μηνών και πάνω. Για την ακρίβεια, γυναίκες που κάνουν το εμβόλιο έναντι του ιού της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αναπτύσσουν αντισώματα κατά της γρίπης που μπορούν να μοιραστούν με τα βρέφη τους μέσω του μητρικού γάλακτος.

Ο θηλασμός μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του ιού της γρίπης στα βρέφη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών κάτω των 6 μηνών που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης συνιστάται για όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και πάνω (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις) και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, για να προστατευθούν τα νεογέννητα και τα μωρά κάτω των 6 μηνών θα πρέπει τα άτομα που βρίσκονται γύρω του (π.χ. φροντιστές, γονείς, γιαγιάδες, παππούδες κ.λ.π.) θα πρέπει να κάνουν επίσης το εμβόλιο κατά της γρίπης.

πηγή: cdc.gov

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved