Έλλειψη καλίου: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές καλίου.

Νίκη Παπανικολάου
Έλλειψη καλίου: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα

Το κάλιο αποτελεί ένα απαραίτητο ανόργανο στοιχείο για τον οργανισμό μας, αφού βοηθά στη μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό, τα μυϊκά και τα νευρικά κύτταρα μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά.

Ακόμη, είναι σημαντικό για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, αφού βοηθά στην αποβολή της περίσσειας νατρίου από τον οργανισμό.

Κάλιο: Η σημασία του στην εγκυμοσύνη

Επιπρόσθετα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας και στην πρόληψη του σχηματισμού νεφρόλιθων, εφόσον βοηθά στην αποβολή των οξέων από τον οργανισμό μας που ευθύνονται για το σχηματισμό τους. Τέλος, προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των μυών.

Συμπτώματα έλλειψης καλίου

kalio-kai-gonimotita.jpg

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH ) , τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη καλίου είναι τα εξής:

Μυϊκές κράμπες

Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των μυών. Όταν τα επίπεδα καλίου είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να έχετε κράμπες ή να αισθανθείτε πόνους.

Στομαχικές διαταραχές

Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορούν να επιβραδύνουν τις λειτουργίες του εντέρου σας με αποτέλεσμα έντονο φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα.

Οι βιταμίνες που χρειάζονται οι γυναίκες μετά τα 40

Αδυναμία ή ζαλάδα

Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή τάση για λιποθυμία λόγω των μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών.

Λήθαργος

Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε εξαντληθεί από την πολλή δουλειά και τις πολλές υποχρεώσεις, αλλά ίσως είναι κι ένας τρόπος να σας πει το σώμα σας ότι χρειάζεστε περισσότερο κάλιο. Τα χαμηλά επίπεδα προκαλούν εξάντληση και χρόνια υπνηλία.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Για να καλύψετε τις απαιτήσεις σε κάλιο θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας, σύμφωνα με την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά μερικές από τις παρακάτω πλούσιες πηγές:

Μπανάνα

Μία μέτρια μπανάνα παρέχει περίπου 400mg καλίου, καθιστώντας την μία πολύ καλή πηγή καλίου, την οποία μπορούμε να συμπεριλάβουμε καθημερινά στο διαιτολόγιό μας ως ενδιάμεσο snack ή ως μέρος του πρωινού μας.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε κάθε μέρα μπανάνα

Πατάτα

Μία μέτρια πατάτα με τη φλούδα είναι μία ιδιαιτέρως πλούσια πηγή καλίου, αφού περιέχει περίπου 900mg κι έτσι μπορούμε να τη συμπεριλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας ως μέρος ενός κυρίως γεύματος.

Ντομάτα

Μία μέτρια ντομάτα παρέχει περίπου 300mg κι έτσι μπορούμε να την προσθέσουμε στις σαλάτες μας απολαμβάνοντας τα οφέλη της. Επιπρόσθετα η προσθήκη της ντομάτας στις διάφορες συνταγές (π.χ. ως σάλτσα), μας βοηθά να φτάσουμε πιο εύκολα το στόχο της ημερήσιας πρόσληψης.

Πορτοκάλι

Ένα μέτριο πορτοκάλι αποδίδει περίπου 250mg καλίου, ενώ είναι και πλούσια πηγή βιταμινών όπως η C.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved