Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας: Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσετε

Bigstock

Αν κάνετε συχνά επιδρομές το βράδυ στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας, πιθανόν να ταλαιπωρείστε από το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας.

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας είναι μια διατροφική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα και να μην μπορούν να αποκοιμηθούν χωρίς να φάνε, ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν πεινάνε. Το φαγητό που καταναλώνουν είναι συνήθως ανθυγιεινό και έχει πολλές θερμίδες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η πρωινή ανορεξία, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού τις βραδινές ώρες, η αϋπνία, οι νυχτερινές αφυπνίσεις που συνοδεύονται από αναζήτηση τροφής και το συναίσθημα της έντονης θλίψης.

Αίτια του συνδρόμου νυχτερινής υπερφαγίας

Παρόλο που τα αίτια ακόμα ερευνώνται, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι πιο σημαντικοί λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

  • Διαταραχές ύπνου και διάθεσης
  • Αυστηρές και στερητικές δίαιτες που προκαλούν ψυχολογική πίεση
  • Στρες και κόπωση
  • Λιγοστά γεύματα μέσα στην ημέρα ( όταν αυτό συμβαίνει συστηματικά με αποτέλεσμα το στομάχι να μένει άδειο πολλές ώρες)

Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο στις συμπεριφορές διατροφής. Συνεχίζουν να τρώνε παρά το γεγονός ότι νιώθουν πλήρεις και δεν έχουν πραγματική επιθυμία για φαγητό.

Τρόποι αντιμετώπισης

Όπως ανέφερε η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Δήμητρα Φραγκούλη στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, τρεις είναι οι πυρήνες του συνδρόμου:

  • Διαταραχή στη λήψη τροφής
  • Διαταραχή στη διάθεση
  • Διαταραχή στον ύπνο

«Έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα που εμφανίζεται, έχει να κάνει με τον όγκο της τροφής και πρέπει να αναγνωρίσουμε κι συμπτώματα όπως η ψυχολογική μετάπτωση, κυρίως τις βραδινές ώρες. Συνήθως επιλέγονται λιπαρές τροφές, γιατί αυτές φαίνονται να ενεργοποιούν την λειτουργία των ορμονών που σχετίζονται με την βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός της ύπαρξης παθολογίας, δηλαδή διαταραχή στο σάκχαρο με αποτέλεσμα ένα άτομο να εμφανίζει υπογλυκαιμία το βράδυ», εξήγησε η Δήμητρα Φραγκούλη.

Πώς λοιπόν αντιμετωπίζεται η βραδινή υπερφαγία; Με τη ρύθμιση των παραπάνω πυρήνων, δηλαδή, μικρά και συχνά γεύματα, προσεκτική επιλογή τροφίμων, επαρκής ύπνος, επίλυση των προβλημάτων όχι μέσω του φαγητού, επιλογή δραστηριοτήτων που βελτιώνουν τη διάθεση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved