Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Γιατί η ψυχική υγεία της μητέρας είναι σημαντική και μας αφορά
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ειδικοί υγείας ρίχνουν φως στο γιατί η συναισθηματική και ψυχική υγεία μιας μητέρας είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική.
Αν οι υπερήρωες ήταν αληθινοί, θα έμοιαζαν με τις μητέρες μας γιατί ποιος άλλος θα μπορούσε να κουβαλά ένα μωρό για 9 μήνες;
Εάν είστε μητέρα που δεν συμβιβάζεται ποτέ με τα λιγότερα, είτε στο χώρο εργασίας είτε στο σπίτι, σήμερα μπορείτε να πάρετε μια ανάσα και να δώσετε προτεραιότητα στη συναισθηματική και ψυχική σας υγεία, καθώς είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική.
Σε μια κοινωνία όπου η μητρότητα και η θυσία συχνά θεωρούνται συνώνυμα, τις περισσότερες φορές, οι μαμάδες δεν έχουν χρόνο για αυτοφροντίδα .
Οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας στην καθημερινότητα
Προφανώς αυτό οφείλεται στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να ενσαρκώσει:
Μαμά, σύντροφος, εργαζόμενη, αδερφή, κόρη, φίλη και πολλούς ακόμα.
Καθένας από αυτούς διέπεται από πεποιθήσεις, στερεότυπα και από ένα σύνολο πολλών μη ρεαλιστικών προσδοκιών και απαιτήσεων, που συχνά αποδεικνύονται πως επιβαρύνουν πολύ τη σωματική και ψυχική υγεία μιας γυναίκας.
Σε μια συνέντευξη στο HT Lifestyle, η Richa Vashista, Chief Mental Health Expert, AtEase, μοιράστηκε: «Λόγω του αυξημένου στρες, πολλές μητέρες υποφέρουν αυτήν τη στιγμή από διάφορα ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος, κρίσεις πανικού, δυσκολία στην αναπνοή, ξαφνική αύξηση καρδιακών παλμών. και μια αυξανόμενη αίσθηση ανικανότητας. Πολλές είναι εκείνες που τείνουν να κρύβουν τα προβλήματά τους λόγω των κοινωνικών στιγμάτων.»
Πρόσθεσε : «Η υγιής ανάπτυξη ενός παιδιού εξαρτάται από την ευημερία των γονιών του και ιδιαίτερα της μαμάς του η οποία αποτελεί την πρώτη πηγή υποστήριξής του. Ενώ αρκετές μητέρες έχουν στραφεί σε χόμπι όπως άσκηση και διαλογισμός ή στην βοήθεια ενός/μίας ειδικού ψυχικής υγείας, πρέπει να θυμούνται πως δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρές με τον εαυτό τους και μερικές φορές δεν πειράζει να αφήσουν τα πράγματα να βγουν λίγο εκτός ελέγχου. Η φροντίδα της ψυχική υγείας πρέπει να είναι η προτεραιότητά τους».
Η ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη
Καθώς οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη γίνονται πιο ορατές, η ειδικός ψυχικής υγείας Malvika Rao επιμένει ότι είναι η τέλεια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το γεγονός ότι προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε : «Ένας μύθος που εύκολα καταρρίπτεται είναι ότι «η εγκυμοσύνη είναι μια τόσο χαρούμενη περίοδος της ζωής». Αυτή η δήλωση είναι ξεκάθαρα ψευδής καθώς η εμπειρία ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα .»
Υποστήριξε πως είναι απαραίτητο για τις μητέρες να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους και να βαθμονομούν τις προσδοκίες τους, είτε έχουν βρέφος είτε νήπιο.
Κάθε μητέρα και κάθε μητρότητα είναι μοναδική και μπορεί να μην είναι ένα έμφυτο συναίσθημα για όλους, αλλά είναι μια εμπειρία μάθησης για όλους.
Καταλήγοντας, η εμπειρογνώμονας ψυχικής υγείας Sayesha Mani πρότεινε πώς το να βρει κανείς την διέξοδο για να επικοινωνεί τα συναισθήματά του είναι το κλειδί για να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες του.
Πηγή: hindustantimes.com