Δυσκοιλιότητα: 5 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας

Bigstock

Τείνουμε να παραβλέπουμε τη σημασία της υγείας του εντέρου και τον κεντρικό ρόλο του στη γενική μας ευεξία.

Το γαστρεντερικό σύστημα εκτελεί πολλές λειτουργίες, όπως τη διάσπαση των τροφίμων, αλλά και την απορρόφηση νερού και ηλεκτρολυτών.

Η γαστρεντερική οδός είναι το «σπίτι» του μικροβιώματος του εντέρου μας, ενός πολύπλοκου συστήματος βακτηρίων, ιών και μικροβίων. Το μικροβιόδιό μας έχει άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ψυχική υγεία .

1. Λαμβάνετε προβιοτικά

Τα προβιοτικά περιέχουν καλά βακτήρια , όπως bifidobacteria και lactobacillus, τα οποία διατηρούν την ομοιόσταση στο μικροβίωμα του εντέρου.

Αυτά τα ζωντανά βακτήρια βρίσκονται στο γιαούρτι και στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων μπορεί επίσης να είναι ευεργετική, καθώς βοηθούν τα καλά βακτήρια να ευδοκιμήσουν στο έντερο.

Ωστόσο, εάν έχετε τροφικές δυσανεξίες ή ευαισθησίες, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη κοιλιακή δυσφορία.

2. Διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή

Εκτός από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή , φροντίστε να αλλάζετε τα κύρια συστατικά στα γεύματά σας. Αυτό θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση του μικροβιώματος του εντέρου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

3. Ασκηθείτε

Η τακτική άσκηση, όπως οι καθημερινοί περίπατοι, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της κινητικότητας του παχέος εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι ήπιες στάσεις γιόγκα είναι επίσης ευεργετικές.

4. Ορίστε ένα πρόγραμμα ύπνου

Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε συγκεκριμένες ώρες. Ο ύπνος επιτρέπει στο έντερο να ξεκουραστεί από τη διάσπαση της τροφής . Επιπλέον, συντονίζει τη δραστηριότητα εγκεφάλου-εντέρου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία.

5. Διαχειριστείτε το άγχος

Οι ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, ο διαλογισμός και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά καθημερινά για να εστιάσετε στην αναπνοή ή στην κίνησή σας μπορεί να είναι μια χαλαρωτική εμπειρία .

Πηγή: helenkimphysicaltherapy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved