Νιώθετε κόπωση, κούραση ή εξάντληση; Να τι μπορεί να φταίει

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι που νιώθετε συνέχεια κουρασμένες.

Οι περισσότερες μητέρες νιώθουν μια έντονη κούραση, συναισθηματική και ψυχολογική. Ωστόσο, υπάρχουν περίοδοι που σέρνονται, που αισθάνονται το σώμα τους …100 κιλά.

Είναι φυσιολογικό; Τι μπορεί να φταίει;

Εάν δεν συντρέχει πρόβλημα υγείας (αναιμία, θυρεοειδής κ.α.) τότε θα πρέπει να δείτε αν υποφέρετε από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή πρόκειται για εποχιακή κόπωση.

«Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι μια χρόνια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση και διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Οι γυναίκες έχουν 2 έως και 4 φορές μεγαλύτερη συχνότητα», ανέφερε ο Δήμος Μητσικώστας, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος Επείγουσας και Γενικής Νευρολογίας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, στην εκπομπή «Ελένη».

Οι σωματικές επιπτώσεις είναι λίγο πολύ γνωστές: μειωμένη αντοχή, ασθενής μνήμη έλλειψη συγκέντρωσης ενώ ψυχολογικά παρατηρούνται αισθήματα ενοχής, θυμού και άγχους.

Πιθανές αιτίες κόπωσης

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν κόπωση είναι:

  • ορμονικές ανισορροπίες
  • κακή ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • ιογενείς λοιμώξεις
  • χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • διατροφική ανεπάρκεια
  • οξειδωτικό στρες
  • κοιλιοκάκη
  • αλλεργίες στα τρόφιμα

Εποχιακή κόπωση

Η εποχιακή κόπωση συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, όπου όλοι αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι κι αυτό μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές του βιολογικού μας ρυθμού.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσικώστας «η εποχιακή γρίπη δεν εμφανίζεται μόνο την άνοιξη, απλώς σε αυτές τις περιόδους γίνεται πιο έντονη. Όσον αφορά τη χρόνια κόπωση έχει συνδεθεί έντονα με την χρόνια covid. Σε αυτά τα άτομα συνήθως συνυπάρχει και μια συνθηματική διαταραχή. Πρέπει να βλέπουμε τα συμπτώματα και ανάλογα να τα λύσουμε. Κάποιες φορές χρειάζονται και φάρμακα για να αντιμετωπιστούν».

Κόπωση: αντιμετώπιση

Εάν ανησυχείτε για την κόπωση που νιώθετε, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό, τα συμπτώματά σας και τον τρόπο ζωής σας. Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Αφού αποκλειστούν τυχόν ιατρικές αιτίες, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βελτιώσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας, όπως:

Μόνιμη κόπωση και υπνηλία: Αίτια και τι να κάνετε

Υγιεινή διατροφή

Να τρώτε άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες.

Ύπνος

Στόχος σας να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Τακτική άσκηση

Να ασκήστε τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Διαχείριση άγχους

Βρείτε υγιείς τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή η άσκηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved