Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σησαμέλαιο, σύμφωνα με διαιτολόγο

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Το σησαμέλαιο έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες και αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Το σησαμέλαιο είναι φυτικό λάδι που παρασκευάζεται από τους σπόρους του σουσαμιού.

Όπως και άλλα μαγειρικά έλαια - κανόλα, ηλίανθος -, το σησαμέλαιο θεωρείται κατάλληλο για μαγείρεμα ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σησαμέλαιο: Οφέλη για την υγεία

Μια κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο παρέχει:

  • Θερμίδες: 120
  • Υδατάνθρακες: 0 γρ.
  • Διαιτητικές ίνες: 0 γρ.
  • Σάκχαρα: 0 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 0 γρ.
  • Λιπαρά: 14 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2 γρ.
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 5 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 6 γρ.

Η κατανάλωση σησαμέλαιου έχει οφέλη για την υγεία, όπως:

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της «καλής» HDL χοληστερόλης και στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης LDL. Περιέχει επίσης φυτοστερόλες, ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά με αντιοξειδωτικές και υγιεινές ιδιότητες για την καρδιά.

Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

Οι σπόροι σουσαμιού και το σησαμέλαιο περιέχουν σησαμίνη, έναν τύπο λιγνάνης (φυτική ένωση) με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μπορούσε να προστατεύσει τα κύτταρα από βλάβες και να μειώσει τυχόν φλεγμονές. Μια συστηματική ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, η τακτική κατανάλωση σουσαμιού σχετίζεται με χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, καθώς και με το σωματικό βάρος και την περίμετρο της μέσης, που μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου

Οι λιγνάνες στους σπόρους σουσαμιού μπορεί να έχουν δυνητικά αντικαρκινικές ιδιότητες. Όπως εξηγεί η Novella Lui, RD, MHSc, διαιτολόγος, μπορεί η έρευνα να είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, ωστόσο, αυτές οι λιγνάνες του σουσαμιού μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες που προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε καρκίνο.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved