Μητρικό γάλα: Ποια μπαχαρικά επηρεάζουν τη γεύση του

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Το μητρικό γάλα διαφέρει αρκετά στη γεύση από τα υπόλοιπα γάλατα ζωϊκής προέλευσης.

Το μητρικό γάλα αποτελεί ένα μέσο έκθεσης του βρέφους σε ποικιλία γευστικών ερεθισμάτων, πριν την εισαγωγή των στερεών τροφών, καθώς γεύσεις από τη διατροφή της μητέρας μπορούν να περάσουν στο μητρικό γάλα.

Μπαχαρικά που επηρεάζουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος

Ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν πως οι γεύσεις τροφίμων, όπως ο γλυκάνισος, το κύμινο, το σκόρδο, η μέντα, ο ευκάλυπτος αλλά και το καρότο , περνούν στο μητρικό γάλα και τροποποιούν τη γεύση του.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση του βρέφους σε ποικιλία γεύσεων που μπορεί να υπάρχουν στο μητρικό γάλα αυξάνει την αποδοχή τους από το βρέφος και το προετοιμάζει για την έκθεσή του σε νέες γεύσεις κατά την εισαγωγή των στερεών τροφών.

Θηλασμός: Ποιες τροφές και ροφήματα δεν πρέπει να καταναλώνετε

Βασικές αρχές διατροφής της θηλάζουσας μητέρας

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αποτελούν χρονικές περιόδους κατά τις οποίες παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον -τόσο από τις ίδιες τις μητέρες, όσο και από τους επαγγελματίες υγείας - για την υιοθέτηση καλών πρακτικών και υγιεινών συνηθειών. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή της εγκύου εξασφαλίζει τις βάσεις μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης ενός υγιούς μωρού.Στο πλαίσιο αυτών των διατροφικών επιλογών, η έγκυος προτείνεται να περιορίσει ή και να αποφύγει την κατανάλωση κάποιων τροφίμων για την προστασία της ίδιας και του εμβρύου από βλαπτικούς παράγοντες, οι οποίοι διαπερνούν τον πλακούντα και δυνητικά προσβάλλουν την υγεία.

Ενέργεια

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού η παραγωγή γάλακτος είναι μια διαδικασία που απαιτεί ενέργεια από τη μητέρα. Για τον λόγο αυτό η μητέρα θα πρέπει να αυξήσει την ενεργειακή της πρόσληψη σε σχέση με τη συνήθη.

Συστήνεται η πρόσληψη 500 kcal/ημέρα επιπλέον, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο θηλασμού κατά το οποίο η παραγωγή γάλακτος είναι αυξημένη. Για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μητέρας που θηλάζει συστήνεται η κατανάλωση 3 κύριων γευμάτων ημερησίως καθώς και ενδιάμεσων γευμάτων.

Πρωτεΐνες

Οι ειδικοί συνιστούν την αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών κατά 19g/ημέρα, για τους πρώτους 6 μήνες θηλασμού και κατά 13g/ημέρα για τους επόμενους μήνες, εφόσον ο θηλασμός συνεχίζεται.

Υγρά

Οι ανάγκες της μητέρας σε υγρά είναι αυξημένες την περίοδο του θηλασμού γι΄αυτό και συστήνεται η κατανάλωση 11-13 ποτηριών υγρών (κυρίως νερού) ημερησίως.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved