Καταρροή μύτης - Σπιτικά γιατροσόφια

Bigstock

Τα σπιτικά γιατροσόφια τα φτιάχνουμε εύκολα και βοηθούν στην αντιμετώπιση της καταρροής.

Η καταρροή προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή βλέννας στις ρινικές οδούς σας. Αυτό οδηγεί σε υδαρείς εκκρίσεις που στάζουν από τη μύτη σας και μερικές φορές στάζουν επίσης στο πίσω μέρος του λαιμού σας.

Η ρινική καταρροή μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς ρινική συμφόρηση, γνωστή και ως βουλωμένη μύτη. Η ρινική συμφόρηση προκαλείται από φλεγμονή των ρινικών διόδων σας, η οποία καθιστά πιο δύσκολη την αναπνοή από τη μύτη σας.

Tips για γρήγορη ανάρρωση από τη γρίπη

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε ρινική καταρροή. Η πιο συνηθισμένη είναι μια ιογενής λοίμωξη των ιγμορείων - συνήθως το κοινό κρυολόγημα. Σε άλλες περιπτώσεις, η καταρροή μπορεί να οφείλεται σε κρύο καιρό, αλλεργίες, ιγμορίτιδα ή άλλες αιτίες.

Όταν εισπνέετε έναν ιό ή ένα αλλεργιογόνο, όπως σκόνη ή γύρη, ερεθίζεται η επένδυση των ρινικών οδών και των ιγμορείων σας. Αυτό κάνει τη μύτη σας να παράγει διαυγή βλέννα που παγιδεύει τα μικρόβια ή τα αλλεργιογόνα και βοηθά να ξεπλύνετε αυτές τις επιβλαβείς ουσίες από τη μύτη σας.

Επειδή η καταρροή είναι ενοχλητική, παρακάτω θα βρείτε σπιτικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε.

Η μαμά αρρώστησε: 4 comfort foods που μπορεί να καταναλώσει

Σπιτικά γιατροσόφια

Από μόνη της, η καταρροή δεν είναι συνήθως λόγος ανησυχίας. Εάν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τη διαχειριστείτε στο σπίτι με φυσικό τρόπο.

1. Πιείτε άφθονα υγρά

Το να πίνετε υγρά και να παραμένετε ενυδατωμένοι όταν αντιμετωπίζετε ρινική καταρροή μπορεί να σας βοηθήσει με τα συμπτώματα. Αποφύγετε τα ροφήματα που αφυδατώνουν παρά ενυδατώνουν όπως καφές και ποτά που περιέχουν αλκοόλ.

2. Ζεστά ροφήματα

Τα ζεστά ροφήματα όπως το τσάι βοηθά τη ρινική καταρροή. Η θερμότητα και τον ατμό τους, βοηθούν στο «άνοιγμα» και την αποσυμφόρηση των αεραγωγών.

Αναζητήστε βότανα που περιέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινικά, όπως χαμομήλι, τζίντζερ και η μέντα.

3. Υγραντήρας

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, η εισπνοή ζεστού ατμού από έναν υγραντήρα βελτιώνει σημαντικά τη συσσώρευση βλέννας που προκαλείται από την αλλεργική ρινίτιδα. http://apjai-journal.org/wp-content/uploads/2019/06/AP-090818-0393.pdf

Ομοίως, μια μελέτη του 2015 σε άτομα με κοινό κρυολόγημα διαπίστωσε ότι η χρήση εισπνοής ατμού ήταν αρκετά αποτελεσματική. Μείωσε τον χρόνο ανάρρωσης από την ασθένεια κατά περίπου 1 εβδομάδα σε σύγκριση με την απουσία εισπνοής ατμού.

4. Ατμός προσώπου

Όπως ένας υγραντήρας ή ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, η εισπνοή ατμού πάνω από μια κατσαρόλα μπορεί να βοηθήσει με την αντιμετώπιση της καταρροής.

5. Ζεστό ντους

Χρειάζεστε κάποια γρήγορη ανακούφιση; Δοκιμάστε ένα ζεστό ντους.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της καταρροής

Η καταρροή είναι σημάδι αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί, κάτι που θα μπορούσε να σας κάνει να νιώθετε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο. Αν και μπορεί να μην έχετε άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας.

3 τροφές που πρέπει να αποφύγεις αν έχεις γρίπη

Για να αντιμετωπίσετε την καταρροή, δοκιμάστε τα εξής:

  • Ξεκουραστείτε
  • Μείνετε ενυδατωμένοι
  • Φύσατε τη μύτη σας
  • Ενυδατώστε το δέρμα γύρω από τη μύτη σας
  • Πλύνετε τα χέρια σας
  • Απολυμάνετε τις επιφάνειες
  • Μείνε σπίτι: Ακόμα κι αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, είναι καλή ιδέα να μείνετε σπίτι όταν έχετε ρινική καταρροή.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved