Ποια είναι η καλύτερη ώρα να παίρνετε τις βιταμίνες, σύμφωνα με ειδικούς

Πρωί, βράδυ, πριν ή μετά το φαγητό γίνεται καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών; 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να παίρνετε τις βιταμίνες, σύμφωνα με ειδικούς

Όταν η διατροφή σας υπολείπεται σε θρεπτικά συστατικά, ορισμένα συμπληρώματα και βιταμίνες μπορεί να αντισταθμίσουν αυτές τις ελλείψεις.

Πότε όμως είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρετε βιταμίνες; Με τόσα πολλά διαφορετικά είδη (και ορισμένες που απαιτούν άδειο στομάχι πριν τη λήψη), μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Είτε παίρνετε πολυβιταμίνες είτε απλές βιταμίνες, ο χρόνος μπορεί μερικές φορές να καθορίσει την αποτελεσματικότητά τους.

Vitamin Concept. Fresh Juicy Sliced Citrus Fruits Next To Vitamin C Tablets. Choice Between Healthy

Είναι καλύτερο να παίρνετε τις βιταμίνες το πρωί ή το βράδυ;

«Η καλύτερη στιγμή για τη λήψη βιταμινών εξαρτάται από τη βιταμίνη που λαμβάνετε», εξηγεί στο prevention.com ο Jim White, RDN, ACSM Ex-P, διαιτολόγος και ιδιοκτήτης του Jim White Fitness and Nutrition Studios. Το αν μια βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή ή λιποδιαλυτή υπαγορεύει συνήθως το πότε και πώς πρέπει να λαμβάνεται.

«Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Β βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας, επομένως είναι λογικό να τις παίρνετε το πρωί», λέει ο Jim White. Αντίθετα, το μαγνήσιο που βοηθά να έχετε έναν καλό ύπνο θα πρέπει να λαμβάνετε 30 λεπτά πριν κοιμηθείτε.

Ο γενικός εμπειρικός κανόνας ωστόσο για τη λήψη βιταμινών είναι « η στιγμή που τις θυμάστε». Όπως εξηγεί η Keri Gans, RDN , διαιτολόγος – διατροφολόφος «για μερικούς ανθρώπους η καλύτερη στιγμή είναι το πρωί με το πρωινό και για άλλους το βράδυ όταν ετοιμάζονται για ύπνο».

Βιταμίνες Β, C και βιοτίνη (υδατοδιαλυτές βιταμίνες)

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό. Σύμφωνα με τον Jim White δεν αποθηκεύονται στο σώμα, επομένως πρέπει να καταναλώνονται τακτικά.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι οι:

  • βιταμίνη C
  • βιταμίνες Β (Β1,Β2,Β2, Β6, Β12 )
  • βιοτίνη
vitamin-D-(2).jpg

Βιταμίνες A, D, E και K (λιποδιαλυτές βιταμίνες)

«Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες διαφέρουν από τις υδατοδιαλυτές επειδή πρέπει να καταναλώνονται με ένα γεύμα που περιέχει λίπος για να βοηθήσουν στη διάσπασή τους», εξηγεί ο Jim White.

Στις λιποδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνονται οι:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη D
  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη Κ

Να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για την ποσότητα και το είδος των βιταμινών που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved