Οι τροφές που μειώνουν τις ημικρανίες, σύμφωνα με διαιτολόγους

Αν υποφέρετε από ημικρανίες, φροντίστε να καταναλώνετε συγκεκριμένες τροφές. 

Νίκη Παπανικολάου
Οι τροφές που μειώνουν τις ημικρανίες, σύμφωνα με διαιτολόγους
Bigstock

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν μια κρίση ημικρανίας, όπως το άγχος, οι ορμόνες, ο ύπνος, ο καιρός αλλά και η διατροφή.

Πώς μια μαμά θα αντιμετωπίσει τις ημικρανίες τώρα που η ζωή της άλλαξε (pics)

Ειδικότερα, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί είτε να προκαλέσουν είτε να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

ee1334d7-VROMI-2.jpg

Βρόμη

Η βρόμη είναι μια εξαιρετική πηγή ριβοφλαβίνης, η οποία σύμφωνα με μελέτες συμβάλει στην πρόληψη της ημικρανίας. Επίσης, όπως εξηγεί η Shelley Balls, RDN , διαιτολόγος -διατροφολόγος στο Consumer Health Digest, η βρόμη είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη μείωση της φλεγμονής.

Πράσινα λαχανικά

Λαχανικά όπως το λάχανο ή το σπανάκι παρέχουν άφθονο φυλλικό οξύ στον οργανισμό. Έρευνα δείχνει ότι η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρού πονοκεφάλου ή ημικρανίας.

laxanika-apwleia-varous.jpg

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. «Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε αυτά τα λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία», εξηγεί η Trista Best, MPH, RD, διαιτολόγος στο Balance One Supplements.

Ημικρανία και περίοδος: Πώς επηρεάζει η περίοδος την εκδήλωση της ημικρανίας; (vid)

Μούρα

Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από το οξειδωτικό στρες το οποίο σχετίζεται συχνά με κρίσεις ημικρανίας. «Δοκιμάστε να εντάξετε τα μούρα στη διατροφή σας τρεις φορές την εβδομάδα. Τα σμέουρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες είναι επίσης καλές επιλογές», συνιστά η Shelley Balls.

Κουρκουμάς

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη χρήση της κουρκουμίνης, της δραστικής ένωσης στον κουρκουμά, για τη διαχείριση των ημικρανιών. Παρότι, απαιτείται περισσότερη έρευνα, μπορείτε να προσθέσετε σκόνη κουρκουμά σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες και μαγειρευτά σε ένα smoothie και να απολαύσετε τα οφέλη του.

Ημικρανία και περίοδος: πόσο συχνή είναι;

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι με υγιή για τον εγκέφαλο λίπη και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο που βοηθούν στην πρόληψη της ημικρανίας. Το μαγνήσιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που σχετίζεται ιδιαίτερα με τους πονοκεφάλους και τις κρίσεις ημικρανίας. Εξ ου και η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ημικρανιών.

karidia.jpg

Καρύδια

Τα καρύδια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα δημητριακά. Περιέχουν νευροπροστατευτικές ενώσεις, όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, μελατονίνη, πολυφαινόλες και μαγνήσιο.

Γενικά οι ξηροί καρποί, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και διαιτητικών ινών, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της ημικρανίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved