Ρομπότ ROSA: εξατομικευμένη λειτουργική κινηματική αρθροπλαστική γόνατος

Γράφει ο Δρ. Ελευθέριος ΤσιρίδηςΚαθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσ. Παπαγεωργίου, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ρομπότ ROSA: εξατομικευμένη λειτουργική κινηματική αρθροπλαστική γόνατος
Bigstock

Τα τελευταία χρόνια η ρομποτική τεχνολογία έχει εισβάλει δυναμικά στην ορθοπαιδική χειρουργική. Καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία αυτή γίνεται συνεχώς αποδεκτό ότι δεν αποτελεί διαφημιστική ή διακοσμητική μέθοδο ενός χειρουργείου, αλλά στην ουσία αποτελεί ένα νέο εργαλείο που έχει αλλάξει συνολικά την αρθροπλαστική του γόνατος ως επέμβαση.

Σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ή και σε μερική αρθροπλαστική του γόνατος, να έχουν την αίσθηση μετά την επέμβαση ότι το γόνατό τους λειτουργεί με τρόπο, σχεδόν, φυσιολογικό. Αυτό στο παρελθόν δεν ήταν απόλυτα εφικτό διότι με τη μηχανιστική αντίληψη της αντικατάστασης της άρθρωσης, με άλλα λόγια της αφαίρεσης του αρθριτικού τμήματος της άρθρωσης και της αντικατάστασης του χώρου και της επιφάνειας με ένα μηχανισμό που θύμιζε ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, αυτό δεν ήταν δυνατό.

Εξατομικευμένη λειτουργική κινηματική αρθροπλαστική

Πλέον με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε την τελείως σύγχρονη αντίληψη της αρθροπλαστικής του γόνατος η οποία ονομάζεται εξατομικευμένη λειτουργική κινηματική αρθροπλαστική. Αυτό σημαίνει ότι ο χειρουργός δεν αντικαθιστά απλώς την άρθρωση, αλλά σέβεται την ιδιαίτερη ανατομία και τη λειτουργικότητά της, η οποία ασφαλώς είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο.

Τα ρομπότ, λοιπόν και συγκεκριμένα το ρομπότ ROSA, που διαθέτουμε στο Tsiridis Orthopaedic Institute την εξειδικευμένη ορθοπεδική ομάδα μας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, έχει τη δυνατότητα να καταγράψει προεγχειρητικά τη λειτουργικότητα και κινηματική του γόνατος του κάθε ασθενούς. Επίσης, έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της επέμβασης να καταγράψει την παραμόρφωση της άρθρωσης του γόνατος που έχει υποστεί ο ασθενής λόγω αρθρίτιδας. Οι δυο πιο πάνω πληροφορίες καταγράφονται δυναμικά στο χρόνο και στο χώρο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Έτσι, ο χειρουργός έχει την δυνατότητα με δυναμικό και λειτουργικό τρόπο όχι απλά να αντικαταστήσει την άρθρωση αλλά να την επαναφέρει εκεί όπου θα λειτουργεί καλύτερα για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Η ρομποτική τεχνολογία βοηθά αναμφισβήτητα στη νέα αυτή επέμβαση της αρθροπλαστικής του γόνατος και χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει το μέλλον της αρθροπλαστικής τα επόμενα χρόνια. Πολλές φορές ακούγονται διφορούμενες ή και αρνητικές απόψεις για τη ρομποτική τεχνολογία. Ο φόβος προς τις νέες τεχνολογίες είναι πολλές φορές δικαιολογημένος και προκαλεί στρες στους ιατρούς διότι αλλάζει τον τρόπο εκτέλεσης της επέμβασης και απαιτεί την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Όμως η βιβλιογραφία είναι πλέον εξαιρετικά ισχυρή ως προς τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η ρομποτική εξατομικευμένη λειτουργική κινηματική αρθροπλαστική του γόνατος.

Στην Κλινική Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 αρθροπλαστικές γόνατος με την ρομποτική μέθοδο της εξατομικευμένης λειτουργικής κινηματικής. Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων αυτών σε βάθος χρόνου πλέον 4 ετών και σε σύγκριση με μη ρομποτικές επεμβάσεις έχουν δημοσιευθεί ήδη στη διεθνή βιβλιογραφία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματά μας επίσης παρουσιάζονται σε διεθνή ιατρικά συνέδρια και επιβεβαιώνουν μαζί με τις ανακοινώσεις άλλων πρωτοπόρων συναδέλφων από τον κόσμο την υπεροχή και την διαφορετικότητα των ρομποτικών αρθροπλαστικών γόνατος σε σχέση με τις μη ρομποτικές επεμβάσεις της προηγούμενης γενιάς.

Οι ρομποτικές επεμβάσεις είναι ασφαλείς, παρουσιάζουν μικρότερο τραυματισμό κατά τη διάρκεια της επέμβασης, σέβονται τους ιστούς και το οστούν λόγω μεγάλης ακρίβειας, εξατομικεύουν την επέμβαση 100% και παρέχουν τη δυνατότητα του καταγεγραμμένου ελέγχου του αποτελέσματος το οποίο παραδίδεται και στον ασθενή εφόσον το επιθυμεί κατά το τέλος της επεμβάσεως. Επίσης, ο προγραμματισμός και η εκτέλεση της επέμβασης ταυτίζονται αλλά και δυναμικά μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης προς όφελος του ασθενούς και με βάση την εξατομικευμένη αντίληψη για την ιατρική.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι νέες τεχνολογίες παρά το ότι αποτελούν τεράστια εξέλιξη στην εκτέλεση των ιατρικών πράξεων και ιδιαίτερα τα ρομπότ στην εκτέλεση της αρθροπλαστικής του γόνατος, ωστόσο θα πρέπει ναι εκτελούνται από ιατρούς υψηλής τεχνικής ικανότητος με πολύ μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο των αρθροπλαστικών επεμβάσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας εδώ

tsiridis.jpg

Δρ. Ελευθέριος Τσιρίδης, Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσ. Παπαγεωργίου, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved