6 facts για την υγεία της καρδιάς που κάθε μαμά πρέπει να γνωρίζει

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2024 - Συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα για να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις και την προώθηση υγιεινών καρδιακών συνηθειών. Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι «Use Heart for Action» εστιάζοντας στην ενθάρρυνση προληπτικών μέτρων για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς παγκοσμίως.

Η φετινή εκστρατεία έχει ως στόχο:

  • Να ενδυναμώσει τα άτομα ώστε να φροντίζουν καλύτερα την υγεία της καρδιάς τους.
  • Να παροτρύνει τους ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στην καρδιαγγειακή υγεία και να την πάρουν στα σοβαρά.
  • Να εμπνεύσει τα έθνη να δημιουργήσουν ή να υποστηρίξουν εθνικά σχέδια για την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Να εμπλέξει τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς και το ευρύτερο κοινό για να προωθήσει ουσιαστικές αλλαγές.

Εμεί σήμερα και με αφορμή την την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς θα σταθούμε την καρδιά της μαμάς.

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται καρδιακό έλεγχο πριν την εγκυμοσύνη – Τι συμβαίνει κατά την κύηση

Η καρδιά της μαμάς

Οι καρδιακές παθήσεις έχει επικρατήσει να θεωρούνται ως μια κυρίως ανδρική πάθηση, ωστόσο παραμένουν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και για τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες και αντιμετωπίζουν διάφορες καρδιακές παθήσεις που εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες. Μεταξύ των πιο διαδεδομένων παθήσεων είναι η στεφανιαία νόσος (ΣΝ), η καρδιακή ανεπάρκεια και οι αρρυθμίες.

Μεταξύ άλλων οι γυναίκες παλεύουν με τα κενά στη φροντίδα και την ελλιπή ενημέρωση για τον κίνδυνο που διατρέχουν και τα διάφορα συμπτώματα καρδιακής προσβολής που μπορεί να εμφανίσουν. Γι' αυτό θα πρέπει ως γυναίκες και ως μαμάδες να φροντίζετε την υγεία της καρδιάς σας και φυσικά να μιλάτε αν αισθάνεστε κάτι.

Ακολουθούν 6 facts για την υγεία της καρδιάς που πρέπει να γνωρίζει κάθε μαμά.

Μείνετε δυνατές και δραστήριες

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η βόλτα ή η πεζοπορία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας και ταυτόχρονα να γυμναστείτε.

Πείτε αντίο στο άγχος

Το άγχος συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Χαλαρώστε και αποφορτιστείτε μέσα στην ημέρα. Ακούστε χαλαρωτική μουσική, κάντε γιόγκα ή κάντε στον εαυτό σας δώρο μια μέρα σε ένα σπα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήστε ένα άνετο μέρος στο σπίτι με μερικά αρωματικά κεριά, χαλαρωτική μουσική και ένα καλό βιβλίο. Η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Υγιεινή διατροφή, ευτυχισμένη καρδιά

Η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς. Υπάρχουν πολλές υγιεινές -για την καρδιά- λιχουδιές χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Για παράδειγμα, η μαύρη σοκολάτα, τα φρέσκα μούρα ή το σπιτικό σορμπέ φρούτων είναι εξαιρετικές επιλογές για να γλυκαθείτε χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη ή ανθυγιεινά λίπη στη διατροφή σας.

Μπορεί η κατανάλωση αβοκάντο να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου;

Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με επιλογές τροφών που έχουν χαμηλή χοληστερόλη, όπως βρώμη, αλεύρι ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς, για να φτιάξετε νόστιμα και θρεπτικά υγιεινά για την καρδιά μάφινς ή μπισκότα που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια.

Μειώσετε την πίεση

Γνωρίζατε ότι η αρτηριακή πίεση είναι βασικός παράγοντας για την υγεία της καρδιάς; Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα πιεσόμετρο, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, οπότε η παρακολούθησή της είναι απαραίτητη.

Μύρτιλα: Η σούπερ τροφή που ωφελεί καρδιά και εγκέφαλο – Τι δείχνουν οι έρευνες

Γλυκά όνειρα και υγιή καρδιά

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για μια υγιή καρδιά. Αγοράστε ένα καλό μαξιλάρι για να κάνετε όμορφο και ήρεμο ύπνο. Ο καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Check-Up, Check-In και Check-Out

Οι τακτικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Μην ξεχνάτε να κάνετε τακτικές εξετάσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση τυχόν προβλημάτων υγείας της καρδιάς και να αποτρέψουν τη χειροτέρευσή τους.

Αμυγδαλοβούτυρο: Βοηθά στην απώλεια βάρους και κάνει καλό στην καρδιά λένε οι ειδικοί

Μια μαμά δεν πρέπει να νοιάζεται μόνο για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό της.

πηγή:helloheart.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved