Καρκίνος του μαστού: Ανησυχία από την αύξηση νέων διαγνώσεων κάτω των 50 ετών

Παρόλο που το ποσοστό θανάτου μειώνεται, είναι ανησυχητικό το γεγονός πως τα κρούσματα αυξάνονται στις νεότερες γυναίκες.

Καρκίνος του μαστού: Ανησυχία από την αύξηση νέων διαγνώσεων κάτω των 50 ετών
Bigstock

Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, τα νέα δεδομένα από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) αποδεικνύουν πως ενώ το ποσοστό των θανάτων μειώνεται, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά, μεταξύ των νεότερων ηλικιών .

Η πρόσφατη μελέτη, υπογραμμίζει πως ενώ το συνολικό ποσοστό έχει μειωθεί κατά περίπου 44% μεταξύ 1989 και 2022, γεγονός που αντιστοιχεί σε 518.000 λιγότερους θανάτους εξαιτίας της νόσου.

Παρόλα αυτά, οι ερευνήτριες σημείωσαν μια σταθερή αύξηση κατά 1% μεταξύ 2012 και 2021. Η Karen Knudsen, CEO του American Cancer Society (ACS) και του American Cancer Society Cancer Action Network (ACS CAN), εξηγεί: «Υπάρχει μία ελαφρώς υψηλότερη αύξηση του ποσοστού διάγνωσης του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που είναι κάτω των 50 ετών έναντι εκείνων που είναι άνω».

Δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στη μάχη με τον καρκίνο - Κάνεις ό,τι πρέπει για να μείνεις ζωντανή

Οι έρευνες έχουν δείξει μια απότομη αύξηση των ποσοστών καρκίνου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι νεαρές ενήλικες πρέπει να είναι alert όσον αφορά τυχόν αλλαγές στην υγεία τους.

«Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά τα δεδομένα θνησιμότητας, αφορούν κυρίως νεαρές γυναίκες», υπογράμμισε ο δρ William Dahut, επικεφαλής scientific officer της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Τα ποσοστά αυξάνονται επίσης μεταξύ των γυναικών από την Ασία και τις Νήσους του Ειρηνικού, κατά 2,7% ετησίως για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών και κατά 2,5% ετησίως για τις γυναίκες 50 ετών και άνω.

Εξετάζονται, λοιπόν, τυχόν πιθανές γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορεί να ευθύνονται για τη συγκεκριμένη αύξηση αλλά είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι φυλετικές ανισότητες και οι ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ εξακολουθούν να επηρεάζουν τις περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Καρκίνος του μαστού: Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά στις νεαρές ηλικίες

Πού οφείλεται η μείωση των θανάτων

Η συνολική μείωση των θανάτων μπορεί να αποδοθεί στην πρόοδο των θεραπευτικών επιλογών και των μέτρων έγκαιρου ελέγχου, τα οποία περιλαμβάνουν πλέον τις μαστογραφίες ρουτίνας για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Οι ογκολόγοι, ωστόσο, εύλογα ανησυχούν για την αύξηση των περιπτώσεων μεταξύ γυναικών κάτω των 50 ετών.

Η δρ Carmen Calfa, ογκολόγος στο Sylvester Comprehensive Cancer Center του University of Miami Health System, δήλωσε στο CNN ότι η νεότερη ασθενής της με καρκίνο του μαστού διαγνώστηκε στα 20 της.

«Ενώ παρατηρούμε αύξηση του καρκίνου του μαστού σε νεότερες ασθενείς, η τάση αυτή είναι γενικότερη σε όλους τους τύπους καρκίνου και αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε », πρόσθεσε η ειδικός.

Παρά την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του μαστού στις νεότερες γυναίκες , η σημαντική μείωση των θανάτων, χάρη στις εξελιγμένες θεραπευτικές μεθόδους και την έγκαιρη διάγνωση, αποτελεί μια ελπιδοφόρα ένδειξη ότι η πρόοδος συνεχίζεται.

Η έρευνα και η συνεχής ευαισθητοποίηση ενισχύουν τις πιθανότητες ίασης, δίνοντας ελπίδα για ένα μέλλον όπου ακόμα περισσότερες ζωές θα σωθούν.

Πηγή: mother.ly

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved