Καρκίνος του μαστού: 5+2 σημαντικά facts που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Bigstock

Επτά σημαντικά facts για τη νόσο, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων κινδύνου, τρόπων πρόληψης και της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, γι' αυτό και βλέπετε παντού ροζ κορδέλες.

Η νόσος αυτή είναι δυστυχώς συχνή - 1 στις 8 γυναίκες (περίπου 13%) θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αναμφίβολα, όταν συμβαίνει σε κάποιον κοντινό μας άνθρωπο είναι πραγματικά στενάχωρο. Χρειάζεται να τονιστεί πως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Ακολουθούν επτά facts για τον καρκίνο του μαστού που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

1. Τα γονίδια καθορίζουν τον παράγοντα εμφάνισης καρκίνου

Υπάρχουν δύο σημαντικά γονίδια που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού: Τα BRCA1 και BRCA2 (κοινώς αποκαλούμενα «brack-a».)

Όλοι οι άνθρωποι τα έχουν και η «δουλειά» τους είναι να καταστέλλουν τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά το 0,25% των γυναικών έχουν κάποια μετάλλαξη σε αυτά τα γονίδια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Οι γυναίκες με αυτές τις μεταλλάξεις έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού μέχρι και την ηλικία των 70 ετών: 55% έως 65% πιθανότητα για το BRCA1 και 45% για το BRCA2.

Έχοντας, λοιπόν, αυτό στο νου σας, μιλήστε και συμβουλευτείτε τη/το γιατρό σας εάν χρειάζεται να υποβληθείτε σε εξέταση για μετάλλαξη BRCA.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση μαστού βήμα-βήμα και τι πρέπει να προσέξετε

2. Τα παιδιά και η ηλικία μπορεί να κάνουν τη διαφορά

Εάν είχατε την πρώτη σας περίοδο σε ηλικία μικρότερη των 12 ετών, γεννήσατε το πρώτο σας μωρό μετά την ηλικία των 30 ετών ή δεν έχετε γεννήσει ποτέ, οι πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού είναι λίγο υψηλότερες.

Σίγουρα δεν χρειάζεται να αγχώνεστε, απλώς φροντίστε να κάνετε αυτοέλεγχο μαστού κάθε μήνα και να επισκέπτεστε τη/το γιατρό σας για τακτικό έλεγχο .

3. Γίνεται- κι όμως- να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Για τις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, έρευνα της Mayo Clinic έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε και οι οποίες μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες. Αυτές είναι:

  • Να μην καπνίζετε ή να κόψετε το κάπνισμα
  • Κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ (λιγότερα από τρία ποτά την εβδομάδα)
  • Τακτική άσκηση
  • Διατήρηση υγιούς βάρους
  • Κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στη μάχη με τον καρκίνο - Κάνεις ό,τι πρέπει για να μείνεις ζωντανή

4. Η αντισύλληψη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο

Μια έρευνα του 2017 διαπίστωσε ότι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια ή είχαν επιλέξει το ενδομήτριο σπιράλ ως τρόπο αντισύλληψης , είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού: 1 περιστατικό ανά κάθε 7.690

5. Κάθε στήθος είναι τόσο διαφορετικό

Να θυμάστε πως όλα τα στήθη είναι φυσιολογικά. Να θυμάστε πως στο ίδιο σώμα τα στήθη μπορεί να έχουν διαφορετικό μέγεθος. Να θυμάστε πως είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε τρίχες γύρω από τις θηλές και να θυμάστε πως κατά την περίοδο το στήθος σας μπορεί να πονά ή να αισθάνεστε διαφορετικά.

6. Πότε χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν ειδικό έπειτα από αυτοεξέταση

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια ή έχετε αμφιβολίες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τη/το γιατρό σας για περαιτέρω εξέταση

  • Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους
  • Εξογκώματα, σκληρές μάζες ή ασυνήθιστα μαλακά σημεία
  • Αλλαγές στο δέρμα , όπως ζαρώματα ή αλλαγή στο χρώμα
  • Αλλαγές στις θηλές, όπως πόνος ή υγρές εκκρίσεις από τη θηλή
  • Ερυθρότητα, πρήξιμο ή πόνο
  • Κάποιο σκληρό εξόγκωμα κοντά στη μασχάλη
  • Ραβδώσεις στο δέρμα
  • Πρόσφατη αλλαγή της θηλής προς τα μέσα
  • Κνησμός, πληγές ή εξανθήματα στο δέρμα

Καρκίνος του μαστού: Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά στις νεαρές ηλικίες

7. Το ποσοστό επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού όλο και αυξάνεται

Πάνω από το 90% των γυναικών με καρκίνο του μαστού επιβιώνουν. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία έχουν πραγματικά σημασία - οπότε μη διστάσετε ποτέ να απευθυνθείτε στη/στο γιατρό σας εάν έχετε την οποιαδήποτε και παραμικρή ανησυχία σχετικά με την υγεία του μαστού σας.

Με πληροφορίες από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved