Ημέρα Υγείας του Μαστού: Προστασία και πρόληψη για όλες τις μαμάδες

Bigstock

Η 15η Οκτωβρίου, Ημέρα Υγείας του Μαστού, μας υπενθυμίζει τη σημασία της πρόληψης και της αυτοφροντίδας.

Σήμερα, 15 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την Ημέρα Υγείας του Μαστού, μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στο πλαίσιο του «Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού». Οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2009 με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Europa Donna» και της διάσημης ισπανίδας τενίστριας Arantxa Sánchez Vicario.

Αυτή η ημέρα είναι σημαντική για όλες τις γυναίκες, αλλά ειδικότερα για τις μαμάδες, που συχνά βάζουν τις ανάγκες της οικογένειας πάνω από τις δικές τους.

Η σημασία της πρόληψης

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου που πλήττει γυναίκες παγκοσμίως. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και στην εξέλιξη της ιατρικής , οι πιθανότητες θεραπείας είναι πολύ υψηλές. Η πρόληψη είναι το κλειδί, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να ενεργούμε ανάλογα.

Αυτοεξέταση

Μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης είναι η αυτοεξέταση. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει αυτοεξέταση του μαστού τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει στο σπίτι. Με την αυτοεξέταση, μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν ανωμαλίες , όπως εξογκώματα ή αλλαγές στο σχήμα και την υφή του μαστού.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση μαστού βήμα-βήμα και τι πρέπει να προσέξετε

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση

  1. Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και παρατηρήστε την εμφάνιση του στήθους σας.
  2. Εξετάστε για τυχόν ανωμαλίες, όπως ερυθρότητα ή πρήξιμο.
  3. Ξαπλώστε και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να ψηλαφίσετε τυχόν εξογκώματα. Εξετάστε ολόκληρο το στήθος σας και τη μασχάλη.

Μαστογραφία και τακτική εξέταση

Είναι, επίσης, σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικές εξετάσεις με τη/το γιατρό σας. Η/Ο γυναικολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με τη συχνότητα των μαστογραφιών.

Για τις περισσότερες γυναίκες, συνιστάται να αρχίζουν τις μαστογραφίες γύρω στα 40 τους χρόνια. Η προληπτική αυτή εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα , γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στη μάχη με τον καρκίνο - Κάνεις ό,τι πρέπει για να μείνεις ζωντανή

Διατροφή και άσκηση

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν περιορίζεται μόνο στις εξετάσεις και τις αυτοεξετάσεις. Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Η καλή διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου.

Διατροφικές Συμβουλές

  • Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Άσκηση

  • Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.
  • Οι δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή το τρέξιμο , μπορούν να κάνουν την άσκηση πιο ευχάριστη

Γίνεται οι πολύποδες να εξελιχθούν σε καρκίνο; (vid)

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Η υγεία του μαστού είναι ένα κρίσιμο θέμα που απαιτεί την προσοχή μας. Μαμάδες, είναι καθήκον σας να φροντίζετε τον εαυτό σας ώστε να μπορείτε να φροντίζετε τους άλλους.

Μη ξεχνάτε πως η πρόληψη , η ενημέρωση και η υποστήριξη είναι τα βασικά στοιχεία για την εξασφάλιση μιας υγιούς ζωής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved