Λοιμώξεις του στόματος που ταλαιπωρούν τα παιδιά το καλοκαίρι!

Τώρα που είναι καλοκαίρι, τα παιδιά χαίρονται ξέγνοιαστα τη θάλασσα και τον ήλιο. Οι κανόνες υγιεινής χαλαρώνουν και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος συγκεκριμένων λοιμόξεων, που έχουν ως πρώτη ή και αποκλειστική περιοχή εντοπισμού τους τη στοματική κοιλότητα.

'Αφθες: η πιο συνηθισμένη μορφή ενδοστοματικού έλκους, ιδιαίτερα την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο παρελθόν θεωρούνταν αποκλειστικά αυτοάνοσο νόσημα, στις μέρες μας υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να οφείλεται και σε κάποιον ιό. Συνδέεται άμεσα με την κακή υγιεινή (βρώμικα χέρια στο στόμα, κυρίως όταν τα παιδιά παίζουν με τα χώματα και την άμμο) και με την εξασθένιση του οργανισμού (λόγω αφυδάτωσης, έκθεσης στον ήλιο). Οι άφθες είναι λευκές ελκώσεις που εμφανίζονται κυρίως στην ένωση των ούλων με τα χείλη (γι'αυτό και φαίνονται καλύτερα όταν τραβήξουμε τα χείλη).

Μπορεί να είναι μικρές αλλά κάποιες φορές έχουν και μήκος μερικών εκατοστών και προκαλούν σκλήρυνση των γειτονικών ιστών που εξωτερικά φαίνεται ως πρήξιμο (απόστημα). Οι άφθες θα πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους και να εξαφαντιστούν (μπορεί να είναι μεχρι και 21 ημέρες) αλλά κάποια συμτωματική αγωγή βοηθά τον ασθενή για την ανακούφιση από τον πόνο. Οι επουλωτικές κρέμες με υαλουρονικό οξύ ή με ήπια αναισθητικά καθώς και βότανα όπως το χαμομήλι που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθούν δραστικά τις πρώτες δύσκολες μέρες.

Ερπητική ουλοστοματίτιδα : η πιο συχνή της εμφάνιση είναι σε μικρά παιδιά, ηλικίας έως 3 ετών. Οφείλεται στον ιό του έρπητα, τύπου Ι, και εμφανίζεται ταυτόχρονα με υψηλό πυρετό. Τα ούλα είναι διογκωμένα και ματώνουν, ενώ εμφανίζονται και φυσαλίδες οι οποίες σπάνε, αφήνοντας λευκα έλκη. Ο ασθενής έχει πόνο και κακουχία, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και διόγκωση των λεμφαδένων. Η θεραπεία αφορά κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων με τα κατάλληλα αναλγητικά και αντιπυρετικά, με κρύες και μαλακές τροφές, με τη σωστή στοματική υγιεινή (για πιο γρήγορη επούλωση) ενώ ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες είναι σημαντική η συνεχής χορήγηση υγρών (νερό, χαμομήλι κλπ) ώστε να μην αφυδατωθεί το παιδί.

Επιχείλιος έρπης: ο ιός του έρπητα, πότε δε θεραπεύεται εντελώς. Παραμένει στο νεύρο που έχει προσβάλλει αρχικά (για τη στοματική περιοχή είναι το τρίδυμο νέυρο του προσώπου) και επανεμφανίζεται με τη μορφή φυσαλίδων στα χείλη. Ο ήλιος το καλοκαίρι ενοχοποιείται βασικά για την ενεργοποίησή του γι'άυτο και τα παιδιά θα πρέπει να φορούν αντηλιακό και στα χείλη. Αντιικές κρέμες που περιέχουν ακυκλοβίρη ( acyclovir) βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση, δεν εξαφανίζουν όμως άμεσα τον επιχείλιο έρπη.

Ανεμοβλογιά: αν και δίνει συμπτώματα σε όλο το δέρμα, σε ήπιες μορφές , μπορεί να εντοπίζεται και μόνο στο στόμα με εξελκώσεις. Η αντιμετώπιση της είναι καθαρά συμπτωματική.

Ιός Coxsakie A: δίνει τις πιο συχνές ιώσεις με εντόπιση στη στοματική κοιλότητα , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σε μικρά παιδιά. Η πιο γνωστή λοίμωξη είναι η νόσος χειρών-ποδιών-στόματος , όπως είναι ευρέως γνωστή. Κανει υψηλό πυρετό και κακουχία. Η αντιμετώπισή της ίναι και εδώ συμτωματική, με καλή στοματική υγιεινή και επαρκή υδάτωση του ασθενούς.

Μυκητιάσεις: Είναι ευκαιριακές λοιμώξεις που έχουν να κάνουν συχνά με τη χρήση αντιβιοτικών, το καλοκαίρι λόγω ελλιπούς υδάτωσης μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα. Η όψη της γλώσσας είναι κάτασπρη ενώ υπάρχει και δυσωσμία στην αναπνοή. Καλή στοματική υγειινή και πλύσεις με χαμομήλι είναι οι επιλογές της πρώτης γραμμής ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις ο οδοντίατρος μπορεί να χορηγήσει αντιμηκυτιασικές κρέμες.

Λίλα Παπαδοπούλου
Παιδίατρος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved