Πνιγμός των παιδιών-Οδηγίες για γονείς από την παιδίατρο του Mothersblog
Το κολύμπι στην πισίνα, όπως και στη θάλασσα, απαιτεί προσοχή.
Διακρίνουμε δυο είδη πνιγμών: την πνιγμονή, που είναι η απόφραξη των αεροφόρων οδών (φάρυγγα και λάρυγγα) από ξένο σώμα (φαγητό, πλαστικά κομματάκια παιγνιδιών, ξηροί καρποί, νομίσματα κ.α.), στερεό φαγητό κ.ά., και τον πνιγμό, που μπορεί να συμβεί στη θάλασσα ή σε πισίνα με την εισροή νερού στις αεροφόρους οδούς και την πρόκληση αναπνευστικής ανεπάρκειας (ασφυξία) λόγω βύθισης ή εμβάπτισης σε υγρό (συνήθως νερό).
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει ο θάνατος λόγω λαρυγγόσπασμου, όταν έρθει σε επαφή η επιγλωττίδα με το νερό. Επίσης άτομα που είναι αλλεργικά στο κρύο νερό μπορεί να πάθουν αλλεργικό σοκ. Τέλος ο θάνατος μπορεί να επέλθει λόγω υποθερμίας όταν το άτομο παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ κρύο νερό. Οι πνιγμονές και οι πνιγμοί μπορεί να οφείλονται σε παθολογικά αίτια, σε απροσεξία ή σε απρόβλεπτο ατύχημα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά κατά προσέγγιση ότι χάνουν την ζωή τους ετήσια από πνιγμό 8 άτομα ανά 100.000 πληθυσμoύ. Το 40% αυτών αφορά σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στην Αυστραλία, ο πνιγμός είναι η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των ατυχημάτων, σε παιδιά 1-4 ετών. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος αν προστεθούν και οι περιπτώσεις 'παρ' ολίγον πνιγμού' που δεν προσμετρούνται στον πνιγμό, τελικά όμως αρκετά από τα άτομα αυτά, χάνουν τη ζωή τους στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Ο πνιγμός των παιδιών είναι ''σιωπηλός'' και αυτό κάνει δυσκολότερη τη διάσωση. Δηλαδή το παιδί βυθίζεται και βγαίνει από το νερό χωρίς να ζητήσει βοήθεια, ενώ οι κινήσεις πανικού θεωρούνται ότι είναι μέρος του παιχνιδιού. Στην ουσία το παιδί εκείνη τη στιγμή πνίγεται. Όταν τα παιδιά είναι στο νερό, τα μάτια μας είναι συνεχώς καρφωμένα επάνω τους
Η "Ενστικτώδης Αντίδραση του Πνιγμού" (Instinctive Drowning Response) έχει τα εξής 3 χαρακτηριστικά:
1. Η διάρκεια της προσπάθειας να κρατηθεί στην επιφάνεια του νερού διαρκεί 20-60 δευτερόλεπτα.
2. Σπάνια είναι σε θέση να φωνάξει βοήθεια επειδή όταν βγάλει το κεφάλι έξω από το νερό η προτεραιότητα του είναι να πάρει αναπνοή και όχι να φωνάξει.
3. Τα χέρια και τα πόδια εκτελούν σπασμωδικές κινήσεις που είναι ανίκανες να τον κρατήσουν στην επιφάνεια
Η διάσωση πρέπει να είναι άμεση διότι ο εγκεφαλικός θάνατος επέρχεται σε 5-10 λεπτά
Μέτρα πρόληψης πνιγμού:
Στο σπίτι
- Μην αφήνετε το παιδί σας μόνο στη μπανιέρα για να απαντήσετε το τηλέφωνο ή να πάρετε τη πετσέτα από το διπλανό δωμάτιο ή να ανοίξετε τη πόρτα όταν κτυπήσει το κουδούνι. Αγνοείστε τα όλα. Μείνετε κοντά στο παιδί σας. Μερικά δευτερόλεπτα απουσίας σας μπορεί να αποβούν τραγικά.
- Μην αφήνετε στο μπάνιο μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο.
- Αδειάστε την μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο.
Στη θάλασσα και στη δημόσια πισίνα
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι από την ηλικία των 4 χρονών.
- Μην τα αφήνετε μόνα τους στο νερό έστω και αν γνωρίζουν να κολυμπούν. Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.
- Να είστε πάντα κοντά στα παιδιά σας
- Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτά, κουλούρες), αλλά ποτέ σαν υποκατάστατα της δικής σας επίβλεψης.
- Μην τα αφήνετε να κάνουν βουτιές εάν δεν γνωρίζουν τη τεχνική και το νερό δεν είναι αρκετά βαθύ.
- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να μπουν στο νερό εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.
- Μην τα αφήνετε να κολυμπούν σε βαθιά νερά. Εξηγείστε τους ότι μπορεί να κολυμπούν εξ ίσου καλά και όταν το νερό είναι λίγο πάνω από τη μέση τους.
- Μη μπαίνετε στην θάλασσα αν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ρεύματα.
- Κολυμπάτε κατά προτίμηση σε παραλίες που υπάρχει ναυαγοσώστη.
- Να έχετε κοντά σας το τηλέφωνο σας με τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (νοσοκομείο, αστυνομία κλπ).
- Καλό θα ήταν όλοι οι γονείς να έχουν πάρει μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και πρώτων βοηθειών για παιδιά.
Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com