Πότε πρέπει οι γονείς να επισκεφθούν για πρώτη φορά παιδο-οφθαλμίατρο
Τι είναι η αμβλυωπία και πότε ένα παιδί πρέπει να επισκεφθεί παιδο-οφθαλμίατρο;
Συχνά αρκετοί γονείς ρωτούν τον παιδιάτρό τους πότε πρέπει να εξετασθεί για πρώτη φορά το παιδί τους σε οφθαλμίατρο και εάν χρειάζεται, χωρίς να έχουν κάποιο εμφανές πρόβλημα με τα μάτια τους.
Πότε τα παιδιά παραπονιούνται για την όρασή τους;
Τα παιδιά σπάνια παραπονιούνται για την όραση τους, αλλά συχνά δείχνουν με την συμπεριφορά τους ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα όρασης. Αυτά περιλαμβάνουν το να κάθονται πολύ κοντά στη τηλεόραση, να τρίβουν συχνά τα μάτια τους, να κρατούν ένα αντικείμενο κοντά στο πρόσωπο τους, να ανοιγοκλείνουν πολύ συχνά τα μάτια τους .
Kατά κανόνα τα μωρά εξετάζονται από οφθαλμίατρο κατά την γέννηση τους, στις 6 εβδομάδες και μετά στην ηλικία των 4 ετών. Σημαντικό είναι να προληφθεί η αμβλυωπία, το λεγόμενο τεμπέλικο μάτι.
Τι είναι όμως η αμβλυωπία;
Κατά την ανάπτυξη του παιδιού αναπτύσσεται και το οπτικό σύστημα του. Δηλαδή το σύνολο της ¨οδού¨ που στέλνει τα οπτικά ερεθίσματα από τον οφθαλμό στον εγκέφαλο ώστε να γίνουν κατανοητά και να μεταφραστούν σαν εικόνες. Εάν για κάποιο λόγο τα ερεθίσματα από τον οφθαλμό δεν είναι σωστά τότε το μάτι τεμπελιάζει, δεν θα βλέπει όσο καθαρά όσο το άλλο δηλαδή.
Πότε πρέπει ένα παιδί να επισκεφθεί παιδο-οφθαλμίατρο;
Είναι προτιμώμενο όλα τα παιδιά να εξετάζονται μεταξύ των 4 και 5 ετών ηλικίας τους , ώστε να προληφθεί η αμβλυωπία. Αυτό είναι σημαντικό γιατί όπως προανέφερα αρκετά παιδιά δεν συνειδητοποιούν πως έχουν κάποιο πρόβλημα με την όραση τους και οι γονείς δεν μπορούν να το καταλάβουν απλά παρατηρώντας το παιδί. Όσο πιο νωρίς διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα τόσο ευνοϊκότερη θα είναι και η έκβαση του.
Βέβαια ο οφθαλμίατρος θα ελέγξει τους οφθαλμούς για κάθε τυχόν πάθηση και όχι μόνο για κάποιο διαθλαστικό σφάλμα. Εάν ο γονέας παρατηρήσει κάτι διαφορετικό από το σύνηθες στον οφθαλμό του παιδιού του τότε το παιδί θα πρέπει να εξετασθεί από οφθαλμίατρο.
Τι πρέπει να προσέξει ένας γονιός
Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να δει ο γονέας είναι το ένα μάτι να στραβίζει, να «φεύγει» προς τη μύτη ή προς τα έξω, να πηγαίνει πολύ κοντά στην τηλεόραση , να δακρύζει πολύ και συνεχόμενα, να ανοιγοκλείνει συχνά τα μάτια του ή να τα τρίβει συνέχεια και βέβαια οτιδήποτε μη φυσιολογικό στον οφθαλμό.
Δε πρέπει να ξεχνάμε πως η παρατηρητικότητα ενός γονέα προς το παιδί του και η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί για την σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος με την όραση των μικρών μας!
Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email : dpsarrakos@gmail.com
πρώτη δημοσίευση άρθρου 29/08/2018