Το άγχος των γονιών βλάπτει την υγεία των παιδιών

Δεν υπάρχουν γονείς που να μην διακατέχονται από άγχος. 'Aγχος για τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, για τις υποχρεώσεις , για τις ανάγκες και το πρόγραμμα των παιδιών.

Το άγχος των γονιών βλάπτει την υγεία των παιδιών

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το άγχος των γονιών επηρεάζει τα παιδιά καθώς στρεσάρονται και τα ίδια. Και όχι μόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ του ψυχολογικού στρες των γονιών και της συχνότητας που παρουσιάζουν ασθένειες τα παιδιά τους αλλά και του πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα!

Αυτό τουλάχιστον αποδείχθηκε όταν ζητήθηκε από γονείς 169 παιδιών ηλικίας 5 - 10 ετών να αναφέρουν λεπτομερώς όλα τα προβλήματα υγείας που είχαν τα παιδιά τους για τρία χρόνια.

Επιπλέον, κάθε έξι μήνες οι γονείς αυτοί υποβάλλονταν σε ειδικό τεστ αξιολόγησης της δικής τους ψυχικής υγείας. Στο τεστ δινόταν ιδιαίτερη σημασία στην ανίχνευση των δεικτών που υποδηλώνουν την ύπαρξη άγχους και κατάθλιψης.

Οι ερευνητές μελέτησαν βασικά κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος των παιδιών, όπως τα κύτταρα NK (Natural Killers), CD4, CD8 κ.α. με σκοπό να διαπιστώσουν σε ποια παιδιά υπήρχε δραστηριοποίηση του συστήματος άμυνας του οργανισμού.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Τα παιδιά, των οποίων οι γονείς είχαν υψηλά επίπεδα συναισθηματικού στρες, είχαν αρρωστήσει με ή χωρίς πυρετό. Και αυτό, γιατί όπως έδειξαν οι ειδικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, το ανοσολογικό σύστημα των παιδιών αυτών δούλευε εξαιρετικά σκληρά για να καταπολεμεί μολύνσεις.

Πλέον οι επιστήμονες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα, ποιοι παράγοντες του στρες έχουν τις σοβαρότερες επιδράσεις στα παιδιά και αν τελικά αυτά τα παιδιά είναι σε θέση να έχουν φυσιολογική σωματική κατάσταση, όσον αφορά στην ευπάθεια στις ασθένειες και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος όταν οι γονείς καταφέρουν να διώξουν το στρες από τη ζωή τους.

Για να δοθούν αυτές οι απαντήσεις θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες ώστε να πιστοποιηθεί ακριβώς τι συμβαίνει αλλά και να καταγράψουν την περαιτέρω εξέλιξη των παιδιών αυτών.

Το σίγουρο είναι ότι οι γονείς δεν πρέπει να μεταφέρουν τα προβλήματα και τα αρνητικά τους συναισθήματα στα παιδιά με κανένα τρόπο, ούτε ακούσια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved