«Δεν μπορώ να κάνω δεύτερο παιδί. Τι μπορεί να φταίει;»

Πολλές γυναίκες παρότι έμειναν έγκυες εύκολα στο πρώτο τους παιδί, δυσκολεύονται να αποκτήσουν δεύτερο ή τρίτο.

Σύμφωνα με έρευνες, ο πιο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη δευτερογενή, όπως ονομάζεται, υπογονιμότητα -εφόσον δεν συντρέχει σοβαρό θέμα υγείας- είναι η ηλικία της γυναίκας. Τα ζευγάρια, αρκετά συχνά, καθυστερούν να αποκτήσουν το δεύτερο παιδί τους, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένες πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο έχει το άγχος. Όχι μόνο της μητέρας αλλά του ζευγαριού συνολικά. Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και η δουλειά στρεσάρουν το ζευγάρι και αυτό έχει αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Παράλληλα, μετά την απόκτηση του παιδιού, η γυναίκα είναι πιθανό να παραμελήσει τη διατροφή της. Σύμφωνα με έρευνα, το 1/3 των γυναικών δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα σιδήρου και ασβεστίου. Μετά από την εγκυμοσύνη, συνιστάται η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος για την αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό.

Ο οργανισμός της μητέρας καταβάλλεται επίσης από την κούραση καθώς πρέπει να συνδυάσει τη φροντίδα του μωρού με την εργασία αλλά και τις δουλειές του σπιτιού.

Είναι αυτονόητο ότι ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το άσθμα μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, όπως και η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για την αντιμετώπισή τους.

Οι γυναικολόγοι συνιστούν στα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί αλλά δεν μπορούν, να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο γιατρό προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της αδυναμίας γονιμότητας. Επίσης δεν θα πρέπει να αφήσουν το χρόνο να κυλά, ειδικά αν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να μείνει έγκυος η γυναίκα την πρώτη φορά ή αν είναι άνω των 35 ετών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved