Οι 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι γυναίκες το καλοκαίρι στο γυναικολόγο τους

«Μπορώ να διακόψω την περίοδό μου για να πάω διακοπές;», «Μπορώ να σταματήσω την περίοδό μου;», «Κάνει να φοράω ταμπόν στην πισίνα;»,«Νιώθω τσούξιμο στον κόλπο, γιατί και τι μπορώ να κάνω;», «Έχω φαγούρα στον κόλπο μου, γιατί;», σε αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα που κάνουν οι γυναίκες στον γυναικολόγο τους, απαντά ο γυναικολόγος του Mothersblog, Μενέλαος Λυγνός.

Κάθε πότε μια γυναίκα πρέπει να αλλάζει σερβιετάκι το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αυξάνεται και η εφίδρωση. Το υλικό από το οποίο φτιάχνεται το σερβιετάκι είναι τέτοιο, που παγιδεύει την υγρασία στην περιοχή του κόλπου. Η αυξημένη υγρασία στην περιοχή του κόλπου σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία δημιουργεί «ιδανικές» συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων. Έτσι συνιστάται η αλλαγή κάθε περίπου 3 ώρες, ενώ χρήσιμα μπορεί να αποδειχθούν και τα διάφορα υγρά μαντιλάκια, που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής.

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να αλλάζουν αμέσως το βρεγμένο μαγιό τους;
Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να αφήνεται το μαγιό σας να στεγνώσει πάνω σας, αλλά πρέπει να το αλλάζετε μόλις βγείτε από το νερό. Το υγρό μαγιό σας αυξάνει την υγρασία στην περιοχή του κόλπου και σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία του καλοκαιριού, αυξάνονται οι πιθανότητες μυκητιάσεων του κόλπου.

Το ίδιο ισχύει και για τα κορίτσια (νήπια και έφηβες;)
Η αλλαγή του μαγιό είναι ένα μέτρο υγιεινής, το οποίο καλόν είναι να ακολουθείτε και σε νήπια, αλλά και σε έφηβες.

Επιτρέπεται η χρήση ταμπόν σε θάλασσα και πισίνα; Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζουν οι γυναίκες;
Η χρήση ταμπόν επιτρέπεται σε θάλασσα και πισίνα, καλόν είναι όμως, πριν ξεκινήσετε για το μπάνιο σας, να έχετε πρώτα εξοικειωθεί με τη χρήση του. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ταμπόν των οποίων η απορροφητικότητα είναι κατάλληλη για τη ροή σας. Επίσης απαραίτητο είναι να υπολογίζετε, πως η αλλαγή του πρέπει να γίνεται κάθε 3 με 4 ώρες, ανάλογα με τη ροή, ενώ σε καμία περίπτωση το μεσοδιάστημα μεταξύ των αλλαγών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7 με 8 ώρες.

Από τι μπορεί να πάθει μια γυναίκα ουρολοίμωξη;
Ουρολοίμωξη σε μια γυναίκα το καλοκαίρι μπορεί ενδεχομένως να προκληθεί από την επαφή της ευαίσθητης περιοχής με την άμμο της παραλίας, στην οποία εντοπίζεται πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό στην παραλία να μην κάθεστε στην άμμο χωρίς να χρησιμοποιείτε πετσέτα, ενώ καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και υγρά μαντηλάκια ειδικά για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, όσο βρίσκεστε στην παραλία. Επίσης ουρολοίμωξη μπορεί να προκληθεί από την αφυδάτωση, διότι έτσι αναστέλλεται η συνεχής παραγωγή ούρων, η ροή των οποίων βοηθάει στον «καθαρισμό» του ουροποιητικού συστήματος. Επομένως, μην παραλείπετε να ενυδατώνεστε επαρκώς.

Πώς μπορεί να αδιαθετήσει γρηγορότερα για να πάει διακοπές; Πώς μπορεί μια γυναίκα να διακόψει την περίοδο το καλοκαίρι;
Η διακοπή ή η καθυστέρηση της περιόδου είναι δυνατή με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Εντούτοις, η πιθανότητα επιτυχίας της αγωγής αυτής αυξάνεται, όσο νωρίτερα γίνεται ο σχετικός προγραμματισμός. Για το λόγο αυτό καλόν είναι να ενημερώσετε τον ιατρό σας, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Πότε μια γυναίκα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο της;
Καλόν είναι να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας, αν διαπιστώσετε καθυστέρηση στην περίοδό σας, αν διαπιστώσετε εμφάνιση δύσοσμων κολπικών υγρών και αν εμφανιστεί κολπική αιμόρροια εκτός της αναμενόμενης έμμηνου ρύσης. Φυσικά επικοινωνία με το γυναικολόγο σας είναι απαραίτητη, αν είστε έγκυος και εμφανιστεί κολπική αιμόρροια ή πόνος χαμηλά.

Τι πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί της μια γυναίκα στις διακοπές; (σκευάσματα, χάπια, κρέμες κολπίτιδας)
Ευτυχώς τα σκευάσματα, που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των λοιμώξεων της ευαίσθητης περιοχής δεν είναι δυσεύρετα και δεν χρειάζεται να τα έχετε μαζί σας. Αν κάτι χρειαστεί, συνήθως μπορείτε να το βρείτε χωρίς πρόβλημα. Εντούτοις, μαζί σας καλόν είναι να έχετε το σαπούνι για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, που χρησιμοποιείτε. Αρκετοί συστήνουν εξάλλου και τη τακτική χρήση ειδικών κολπικών υποθέτων, τα οποία περιέχουν γαλακτοβάκιλλους και ενισχύουν την φυσική άμυνα του κόλπου έναντι λοιμώξεων.

Νιώθω φαγούρα και τσούξιμο μπορώ να χρησιμοποιήσω τα ταμπόν μιας ημέρας ή θα επανέλθει;
Το αίσθημα κνησμού, καύσου ή το τσούξιμο ενδέχεται να συνδέεται με λοίμωξη της ευαίσθητης περιοχής. Στην περίπτωση αυτή καλόν είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ταμπόν, η οποία ίσως προκαλέσει επιδείνωση της κατάστασης.

Αν χρησιμοποιώ κρέμα για κολπίτιδα-ουρολοίμωξη επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα-πισίνα;
Αν κάνετε χρήση κολπικής κρέμας το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα είναι πιθανόν να την «ξεπλύνει» και να μειώσει τη δραστικότητά της και να παρατείνει τη διάρκεια της θεραπείας. Επομένως το μπάνιο στην περίπτωση αυτή δεν συνιστάται.

Υπολογίστε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved