Εμμηνόπαυση και μελαγχολία: Μπορεί η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης να βοηθήσει;
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πολύ συχνά για την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση οπότε είναι απόλυτα δικαιολογημένη η απόδοση των συμπτωμάτων αυτών στις ορμόνες.
Οι θερμές εξάψεις και ο νυχτερινός ιδρώτας μπορούν να διακόψουν το νυχτερινό ύπνο προκαλώντας καταβολή και κακή διάθεση. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα σας βοηθήσει να ξαναδείτε τη ζωή με περισσότερη όρεξη. Ωστόσο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα και άλλων καταστάσεων που συμπίπτουν με την εμμηνόπαυση.
Η φυγή των παιδιών από το σπίτι, ο χωρισμός ή το διαζύγιο, η ασθένεια ή θάνατος των γονιών είναι γεγονότα που προκαλούν καταθλιπτικά συναισθήματα. Όταν η κατάθλιψη πηγάζει από εκεί , η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που εκδήλωναν έντονα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου στο παρελθόν αντιμετωπίζουν συχνά πιο έντονες εναλλαγές στη διάθεσή τους κατά την εμμηνόπαυση. Παράλληλα, πιο επιρρεπείς στα συμπτώματα της κατάθλιψης στην εμμηνόπαυση είναι οι γυναίκες με ιστορικό κλινικής κατάθλιψης.
Εφόσον πάσχετε από σοβαρά εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα τότε σαφώς αξίζει να δοκιμάσετε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Εάν οι εξάψεις και ο συνεχής ιδρώτας, βελτιωθούν και ακόμα αισθάνεστε ψυχολογικά άσχημα τότε θα πρέπει να ψάξετε για άλλους λόγους που προκαλούν την ψυχολογική σας κατάπτωση διότι μάλλον δεν οφείλεται στις ορμόνες.
Πολλές γυναίκες χρειάζονται τόσο τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης όσο και αντικαταθλιπτικά για να νιώσουν καλύτερα.