Ως πότε πρέπει να συνεχίζεται ο θηλασμός;

Υπάρχουν όρια για το πότε μία μητέρα πρέπει να σταματήσει το θηλασμό;

Στο συγκεκριμένο ερώτημα σαφής και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση δεν υπάρχει. Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και η Unisef, συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και τη συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή ακόμα και παραπέρα, αντίστοιχη σύσταση για πότε πρέπει μία μητέρα να σταματά τον θηλασμό, δεν έχει δοθεί.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού ή και για μεγαλύτερο διάστημα, ανάλογα με την αμοιβαία επιθυμία μητέρας και παιδιού. Δεν είναι λίγες οι μητέρες, ειδικά στο εξωτερικό που επιλέγουν να θηλάζουν τα παιδιά τους όχι για μήνες αλλά για χρόνια, ορισμένες μάλιστα ως και την ηλικία των έξι ετών!

Η απάντηση στο ερώτημα ανήκει προφανώς στην κάθε γυναίκα η οποία και θα αποφασίσει η ίδια μέχρι πότε μπορεί να θηλάζει το παιδί της.

Στη χώρα μας, ωστόσο, το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο πότε θα σταματήσουν οι γυναίκες τον θηλασμό αλλά στο να πειστούν να τον ξεκινήσουν! Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού στο εξάμηνο δεν ξεπερνά το 1% και το ποσοστό θηλασμού στο έτος το 6% ! Οι ειδικοί λοιπόν τονίζουν την ανάγκη να ενημερωθούν και κυρίως να πειστούν οι Ελληνίδες να θηλάζουν το μωρό τους χωρίς να καταπιέζονται.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού
-Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου. Παράλληλα, η θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από την οστεοπόρωση.
-Ιδιαίτερα εύπεπτο, το μητρικό γάλα χωνεύεται από το μωρό σε 2-3 ώρες.
-Μείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου στα παιδιά που έχουν θηλάσει.
-Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά.
-Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές.
-Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή.
-Η καλύτερη αρχή για τη ζωή ενός παιδιού και αναφαίρετο δικαίωμα.
-Λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
-Αντισώματα, ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους.
-Συναισθηματικό δέσιμο μητέρας-παιδιού.
-Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών όπως άσθμα και έκζεμα.
-Οικονομικό, δεν κοστίζει στην οικογένεια και στο κράτος.
-Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού.

Τα Δέκα Βήματα για το Μητρικό Θηλασμό
Τα «Δέκα Βήματα», τα οποία ψηφίστηκαν για πρώτη φορά το 1989 από την Π.Ο.Υ. και τη UNICEF, προτρέπουν κάθε κέντρο υγείας για εγκύους, νέες μητέρες και νεογνά για:
1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας.
2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.
4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση.
5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
7. Διευκόλυνση της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.
8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.
9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει.
10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved